Alweer de derde week van de campagne#WhyMARCH is aangebroken. Vandaag vroegen wij Ilse van Nes te antwoorden op de vraag: ‘Waarom geloof jij in de exoskelet technologie?’ Als revalidatie arts bij de Sint Maartenskliniek is Ilse nauw betrokken bij het exoskelet trainings programma. Om te leren lopen in een exoskelet is het essentieel voor dwarslaesie patiënten om deel te nemen aan dit traject. Lees hieronder Ilses visie op de exoskelet technologie. 

#WhyMARCH "Iedereen moet de kans hebben om te lopen, zelfs met een dwarslaesie."

"Als revalidatiearts is mijn droom om iedereen met een dwarslaesie de kans te geven om te lopen. Lopen betekent heel veel voor mensen. Onhandige obstakels overwinnen zoals trappen op en af. Maar ook iemand recht in de ogen kijken. Veel mensen zijn zich er niet bewust van hoe belangrijk dat is, maar stel je voor dat je je hele leven zittend doorbrengt. Daarnaast treden er door het staan en lopen gunstige gezondheidseffecten op zoals minder pijn, sterkere botten, een betere doorbloeding, minder spasmen en een betere regulatie van de blaas- en darm. Dit heeft allemaal direct een positief effect op de kwaliteit van leven. Het exoskelet staat nog in de kinderschoenen en we zien nu al indrukwekkende resultaten. Met de technische doorontwikkeling – die nu al gaande is - zal dit de toekomst van mensen met een dwarslaesie compleet veranderen. Binnen de Sint Maartenskliniek vinden wij het een eer om met onze ervaring en expertise bij te dragen aan deze fantastische ontwikkeling." – Ilse van Nes