De één na laatste week van #WhyMARCH is aangebroken en dat vraagt natuurlijk ook om een speciale bijdrage. Deze week geven wij het woord aan Jos Dekkers, die als voorzitter van de Dwarslaesie Organisatie Nederland dezelfde missie nastreeft als het team van Project MARCH. Ook aan hem stelden we de vraag: “Waarom gelooft u in het exoskelet?”

“Dwarslaesierevalidatie en -herstel aan de vooravond van een nieuw tijdperk: Robotica, zoals het MARCH exoskelet, vormen een belangrijke hoeksteen” – Jos Dekkers

“De dwarslaesierevalidatie stond de voorbije decennia vooral in het teken van beter leren leven met deze nare aandoening; naast verstoorde loop- en/of armfunctie, is de lijst met ernstige ongemakken erg lang en bovendien verschillend van persoon tot persoon. Er is veel bereikt, maar desondanks is het leven met een dwarslaesie voor vrijwel iedere betrokkene bepaald geen lolletje. Daarom zijn we erg enthousiast over baanbrekende robotica, zoals het MARCH exoskelet. In combinatie met BCI (brain computer interfacing) wordt het ook steeds beter mogelijk om robotica aan te sturen met je gedachten; de eerste spectaculaire resultaten hiervan zijn al beschikbaar bij de robotarm: Een ander maar vergelijkbaar medisch-technisch hulpmiddel. 
Alleen dankzij gedreven, volhardende en creatieve geesten zoals het team van Project MARCH komen deze grensverleggende vernieuwingen tot stand. Onze kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie zullen hierdoor sterk toenemen; onze afhankelijkheid van dure maatschappelijke voorzieningen zal er belangrijk door verminderen. Daarom verdient dit onderzoek brede (financiële) steun.” – Jos Dekkers

(Foto Inge Hondebrink ©)