#WK5 Deze week weer een bijzondere en zeer waardevolle bijdrage aan de campagne #WhyMARCHRuben de Sain. Piloot van de MARCH II. Hij, als geen ander, kan naast zijn visie op het exoskelet ook zijn ervaring met de technologie delen. Lees hier zijn antwoord op de vraag: Waarom gelooft u in het exoskelet?

“Omdat het een kijk is in een toekomst, met minder medische complicaties, minder pijn en minder rolstoelen voor mensen met een dwarslaesie. “ – Ruben de Sain

“Wanneer je na jaren in een rolstoel gezeten te hebben en dagelijks letterlijk naar mensen op moet kijken is het voor een iemand met een dwarslaesie een onbeschrijfelijk gevoel om weer te staan en mensen op ooghoogte te kunnen aankijken. Daarnaast maakt het exoskelet verplaatsen zonder de rolstoel mogelijk en kan ik zelfs weer traplopen. Beide dingen waarvan ik dacht ze nooit meer te kunnen. Daarnaast heeft het exoskelet een positieve invloed op de algehele gezondheid van de gebruiker. Denk hierbij aan verbetering van de blaas en darm functie, doorbloeding, botdichtheid en het verkleinen van de kans op doorzitplekken. Ook uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het exoskelet bijdraagt aan verbetering van mijn gezondheid: Sinds ik een exoskelet gebruik is mijn rugpijn namelijk over. 
Als piloot van Project MARCH 2017 heb ik mogen ervaren met hoeveel gedrevenheid, passie en plezier de studenten van de TU Delft een goed werkend exoskelet gebouwd hebben. Aan het nieuwe team de schone taak om de techniek nog beter en geavanceerder te maken zodat de obstakels nog sneller maar vooral makkelijker genomen kunnen worden. Het zou geweldig zijn als we de ideeën van nu terugzien op de commerciële exoskeletten van morgen.
De uitdaging is nu om ervoor te zorgen dat het exoskelet opgenomen wordt in de zorgverzekering zodat deze innovatie beschikbaar komt voor iedereen die ervoor in aanmerking komt.“ – Ruben de Sain