Frame Engineer

 Als Frame Engineer word jij samen met de Joint Engineers expert op het mechanische aspect van het exoskelet. Jullie zullen veel samenwerken met andere teamleden om een zo geïntegreerd mogelijk ontwerp neer te zetten van de verschillende onderdelen. Hierbij zul jij je als Frame Engineer vooral focussen op het frame van het exoskelet: de botten, de heup en de backpack. Daarbij houd je rekening met eisen vanuit andere teamleden, denk hierbij bijvoorbeeld aan kabels en andere elektronica die over de botten moeten lopen om het exoskelet van stroom te voorzien. Ben jij niet bang voor CAD en FEM programma's? En bezit je over een dosis creativiteit en doorzettingsvermogen? Dan is dit de perfecte functie voor jou!

Jij bent verantwoordelijk voor een zo goed mogelijk functionerend ontwerp van het mechanische deel van het exoskelet. Volgend jaar zullen jullie na gaan denken hoe je het vierde MARCH exoskelet zo goed mogelijk verbetert in aanloop naar de Cybathlon van 2020. Gaan jullie voor een volledig nieuw concept van een bepaald onderdeel of besluiten jullie om een bestaand onderdeel nóg beter te maken? Als Frame Engineer focus jij op de botten, de heupstructuur en de backpack.  Alles komt hier samen: de elektronica moet een plek krijgen, de gewrichten moeten aan het frame bevestigd worden, de verbindingsstukken moeten aan de piloot vast komen te zitten en wellicht wil jij hierbij rekening houden met een bepaalde mate van verstelbaarheid. Een hele puzzel om dit voor elkaar te krijgen! Met een grote dosis analytisch vermogen, creativiteit en samenwerking kun jij dit voor elkaar krijgen.

Daarnaast is een exoskelet een gebruikersvoorwerp. Daarom is het heel belangrijk dat het gehele exoskelet ook veilig en sterk genoeg is! Tijdens het jaar zul jij veel testen op gebied van sterkte en veiligheid uitvoeren, waarna je het nieuwe model in CAD programma's zult zetten en FEM-analyses zult uitvoeren. Ook zul je hierbij veel samenwerken met de piloot. Op die manier zorg jij ervoor dat de piloot jullie exoskelet compleet vertrouwt!

Tenslotte ben je als Frame Engineer ook erg betrokken bij het productieproces van de verschillende onderdelen. Vanaf het begin van het jaar zul jij je verdiepen in productietechnieken. Deze kennis vergaar je door te oefenen op productiemachines in de D-Dreamhall, zoals 3D-printers, lamineer gereedschap en CNC-machines. Daarna neem je deze kennis mee in je ontwerp. Ook kun jij het hele team adviseren over de produceerbaarheid van verschillende onderdelen. Wanneer de nieuwe ontwerpen klaar zijn dan is het tijd om daadwerkelijk te gaan produceren, uitbesteed aan partners of in-house in de D-Dreamhall waar o.a. CNC, draai- en freesmachines staan.

Gewenste vaardigheden en ervaring

  • Pré: Eind (HBO/WO) bachelor of master in Werktuigbouwkunde, Lucht & Ruimtevaarttechniek, Industrieel ontwerpen of vergelijkbaar

  • Pré: Ervaring met eindige elementen methodes (FEM)

  • Bekend met 2D of 3D ontwerp en productie CAD programmas (bijv. Solid Works, CATIA)

  • Vaardig met reken- en analyse programma's (Matlab / Python / Excel /LabView etc.)

  • Goed basis begrip van statica, mechanica, materiaalkunde en integraal product ontwerpen.

  • Creatieve en analytische vaardigheden

  • Op een duidelijke en begrijpelijke manier technische kennis kunnen communiceren

  • Ervaren met het werken in groepen, projecten en/of commissie

Project MARCH