Nieuwsbrief Juni 2017

Nieuwsbrief Juni 2017

*|MC:SUBJECT|*
Een maand vol vooruitgang
Afgelopen maand hebben wij absoluut niet stil gezeten en dat is te merken! Verschillende onderdelen zijn in productie gegaan en sommige daarvan zijn inmiddels ook daadwerkelijk binnen. Verder vindt er binnen alle departments steeds meer detaillering plaats en begint het exoskelet steeds meer vorm te krijgen. Ook was het afgelopen maand druk met evenementen. In deze extra lange nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van alle vorderingen!
Secrets of Superhero Science
Op woensdag 7 juni tijdens het International Festival of Technology vond het allereerste symposium over superhelden-technologie plaats in het auditorium. Tijdens dit symposium werden hedendaagse technologische ontwikkelingen vergeleken met superhelden-technologieën en werd er aan de hand hiervan gekeken hoe ver we nog van het daadwerkelijk creëren van superkrachten af zijn en hoe wenselijk dit eigenlijk is. Ook wij hebben hier een presentatie gegeven waarin wij de overeenkomsten, maar vooral ook de verschillen tussen ons exoskelet en de iron man suit hebben besproken. Het was een geslaagde en zeer interessante middag!
Alumni Lustrum Event
Op vrijdag 9 juni vond, ter ere van de 175e verjaardag van de TU Delft, het Technology for Life Symposium plaats. Dit symposium was speciaal voor alumni van de TU Delft om hen om de hoogte te brengen van alles wat er op dit moment allemaal speelt. Ook wij kregen hier de kans om ons verhaal te delen met hen, wat erg interessant was! 
 
Naturalis After Dark x TU Delft
Op donderdag 1 juni vond het Naturalis After Dark evenement voor het eerst plaats op locatie, namelijk bij de TU Delft! Dit is een live science talkshow, waarbij verschillende sprekers aan het woord kwamen rondom het thema 'How to save the world with technology'. Ook wij hebben hier deelgenomen aan een kort interview en hebben aan de hand van de MARCH I het publiek laten kennismaken met de technologie omtrent exoskeletten!
Introducing: team ankle
Nu de knie- en heupgewrichten van het exoskelet steeds meer vorm beginnen te krijgen, is het tijd om op het laatste gedeelte van het exoskelet te gaan focussen: de enkels. Om dit te bewerkstelligen is er wederom een nieuw department opgezet, bestaande uit teamleden van het HMI department en het joint department. Zij hebben afgelopen maand de eerste belangrijke keuzes gemaakt en zullen spoedig het ontwerp van de enkels afronden! 
 
Assemblage gewricht
De eerste iteratie van het zelfgemaakte gewrichtsontwerp is vorige week binnengekomen, waarna meteen begonnen is met het samenvoegen van alle losse onderdelen. Dit betekent dat ondertussen ook begonnen is met het testen van dit eerste gewricht. De resultaten hiervan kunnen vervolgens gebruikt worden voor de optimalisatie van de tweede iteratie, welke deze maand in productie zal gaan en de definitieve versie van de gewrichten zal vormen. 
Detaillering frame 
Ook het frame department heeft de afgelopen maand veel voortgang gemaakt. De detaillering van het ontwerp van het frame is volop aan de gang en met behulp van CATIA is het mogelijk al deze details in het ontwerp te verwerken en zo de juiste plaatsing van alle componenten te bepalen. In samenwerking met het Electrical Department worden alle electronica en alle bedrading in het ontwerp verwerkt. Ook de connecties tussen de botten en de gewrichten worden ontworpen. Op deze manier ontstaat er een ontwerp van het exoskelet als geheel. Komende week wordt het definitieve ontwerp van het gehele frame afgerond.

 
Power Distribution Board
Afgelopen week is het Power Distribution Board (PDB) in productie gegaan. De PDB is in staat om verbinding te maken met de batterij van het exoskelet en het vermogen te verdelen over zowel de vier motoren van de gewrichten als de electronica, De PDB heeft ook veiligheidsvoorzieningen zoals een noodknop, die bestuurd kan worden met een externe knop die verbonden is met de PDB. Verder is de PDB uitgerust met meerdere sensoren die het vermogenssysteem monitoren, zoals de temperatuur, het voltage van de batterij en het vermogen dat de motoren gebruiken. Dit is nodig om te checken of het exoskelet naar behoren funtioneert en het geeft ons daarnaast ook waardevolle data tijdens het uitvoeren van handelingen. 
Start programmering looppatronen
Het Software & Control department is inmiddels begonnen met het High-Level concept van de MARCH II. Hieronder vallen de verschillende looppatronen en handelingen die het exoskelet moet kunnen uitvoeren als Ruben erin gaat lopen. Zo zullen zij dus gaan zorgen dat de MARCH II de juiste signalen kan ontvangen en versturen om vervolgens de juist handelingen uit te voeren. 
Input device
Ook het ontwerp van het input device is zo goed als af. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van het Human Machine Interaction department. Het idee is dat de piloot het exoskelet aanstuurt via het handvat van de kruk. Door het input device in de kruk te verwerken, is de piloot te allen tijde in staat het exoskelet veilig te besturen. Daarnaast zie je in het model nog een "groot gat" zitten, die is bedoeld voor het schermpje. Op dit schermpje is duidelijk te zien uit welke handelingen de piloot kan kiezen om uit te voeren, zoals bijvoorbeeld opstaan, de trap oplopen of juist aflopen. Op dit moment wordt er gewerkt aan de software hiervan.

 
Wist je dat...
... we inmiddels al 15.600 Post-its hebben gebruikt ter waarde van €262,48? Dit komt neer op 1.68 eurocent per sticky!
... de motoren in de MARCH II samen een uitgangsvermogen van 8 pk (paardenkracht) hebben? 
... je een motor op kan blazen als je alleen 30% van het maximaal toegestane vermogen erdoorheen laat gaan? Wij niet.

Nieuwsbrief Mei 2017

Nieuwsbrief Mei 2017

*|MC:SUBJECT|*
Documentaire 'Sta Op en Loop'
Gisteravond werd de documentaire 'Sta Op en Loop' uitgezonden op NPO2. In deze documentaire wordt het verhaal verteld van Claudia die met behulp van een exoskelet opnieuw leert lopen en de samenwerking aangaat met het eerste team van Project MARCH om haar droom verder te verwezenlijken. Samen trainen zij voor de Cybathlon, de eerste bionische wereldspelen. Maar ondanks de ambities en de inzet van iedereen blijkt de realiteit weerbarstiger. Desondanks vormt deze enigszins moeizame start de basis voor een veelbelovende toekomst. Mocht je de documentaire gemist hebben, kijk hem dan hier terug! 
 
Pauw
Naar aanleiding van de documentaire was Claudia samen met Nick, de Chief Engineer van het team van vorig jaar, op vrijdag 28 april te gast bij Pauw. Hier spraken zij over de documentaire, exoskeletten in het algemeen en de samenwerking tussen Project MARCH en Claudia. Mocht je het gemist hebben, kijk het fragment dan hier terug. 

 
RoboBusiness Europe
Van 19 tot en met 21 april vond RoboBusiness Europe plaats in het World Forum Den Haag. Dit is één van de grootste internationale robotische beurzen ter wereld. Ook Project MARCH had hier drie dagen lang een stand dankzij RoboValley en hier hebben wij wederom veel mensen kennis kunnen laten maken met ons exoskelet. Zelfs prins Constantijn heeft tijdens dit evenement onze stand bezocht!

 
Start trainingen Ruben
Iets anders waar wij de afgelopen maand mee begonnen zijn is het bouwen van alle zes obstakels die wij aan het eind van het jaar willen overbruggen met behulp van de MARCH II en Ruben als piloot. Inmiddels is de helling helemaal afgemaakt en is dit onderdeel alvast naar Nijmegen gebracht, zodat Ruben ermee kan trainen in zijn ReWalk. Tijdens zijn standaard looproutines kan hij nu dus ook beginnen met het meenemen van de verschillende obstakels om zo alvast gewend te raken aan het parcours. Aangezien Ruben verwacht dat de helling het moeilijkste onderdeel zal zijn, hebben we deze als eerste in Nijmegen geplaatst. De andere onderdelen zullen deze maand worden afgemaakt en vervolgens ook Rubens kant opgaan. 
 
Dwarlaesie Organisatie Nederland
Op 8 april waren we aanwezig tijdens de DON-dag. Dit was een dag vol met workshops en presentaties georganiseerd door de Dwarslaesie Organisatie Nederland in samenwerking met revalidatiecentrum Adelante. Hier hebben we ons exoskelet gepresenteerd aan vele mensen die zelf een dwarslaesie hebben en zij hebben ons geleerd hoe je je voort moet bewegen in een rolstoel, wat niet zo gemakkelijk was als we dachten... Het was heel interessant om zoveel mensen te ontmoeten op wiens leven een exoskelet een grote invloed kan hebben.

PCB Layout Workshop
Onze zelf-ontworpen elektronica is inmiddels een erg complex ontwerp geworden, implementatie is daardoor soms erg moeilijk. Het vergt veel handigheid en ervaring om een PCB fatsoenlijk in te richten met de benodigde componenten. Henk is PCB Layout Lead Engineer bij Sintecs, één van onze partners, die zich specialiseert in layouts en het schakelen van geavanceerde PCBs. Vorige week was hij bij ons op de werkplaats om gedurende een hele dag alle ins en outs te leren van PCB layouting. De vier Electrical Engineers van Project MARCH hebben met veel interesse de wijze woorden opgenomen, deze gaan ons enorm helpen met het inrichten van onze zelf-ontworpen elektronica. 
Wist je dat...
... wij op zondag 7 mei samen met Ruben deel zullen nemen aan de Wings for Life Run in Breda, waarbij al het inschrijfgeld naar dwarslaesie onderzoek zal gaan?
... wij bezig zijn met het uitbreiden van onze nieuwe website? Neem alvast een kijkje!
... wij inmiddels hard bezig zijn met de sollicitaties voor het kernteam van volgend jaar?
Komende maand
Komende maand zullen er veel grote stappen gezet worden in het bouwproces. Zo zijn de gewrichten ondertussen in productie gegaan, is het nu mogelijk de motoren aan te sturen met behulp van één centrale computer en worden de afsteunpunten van het frame met feedback van Ruben geoptimaliseerd. Ook zullen we op teamweekend gaan om de teamspirit hoog te houden.

Nieuwsbrief April 2017

Nieuwsbrief April 2017

*|MC:SUBJECT|*
Design presentatie
Op vrijdag 24 maart was het eindelijk zover: tijdens onze drukbezochte design presentatie hebben wij het nieuwe ontwerp voor het eerst gepresenteerd. Daarnaast was ook de demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn, aanwezig. Hij ging in gesprek met Ruben, onze piloot dit jaar, en dit leidde tot een interessante conversatie over onder andere verzekeringen en het toekomstperspectief van exoskeletten in de zorg. Het was een zeer geslaagde avond en wij willen iedereen bedanken die hierbij aanwezig was. Mocht je het gemist hebben, dan kun je de hele design presentatie hier terugkijken! 

Professoren in de Theater Arena
Op 28 maart waren we met enkele teamleden aanwezig tijdens 'Professoren in de Theater Arena' in Theater de Veste. Tijdens dit evenement gaan drie hoogleraren met elkaar in discussie over een actueel thema in de wetenschap. Ditmaal was het thema 'De bionische mens, van protheses naar upgrades'. Omdat wij als Project MARCH erg goed bij dit thema aansluiten, werden wij uitgenodigd om met de MARCH I hierbij aanwezig te zijn en zelf ook een korte presentatie te geven aan het publiek. Dit was een erg interessante avond, waarbij wij ook zelf nieuwe kennis hebben opgedaan.
 
Feedback systeem
Deze maand is er veel vooruitgang geboekt omtrent het feedback systeem. Het feedback systeem zorgt ervoor dat de dwarslaesiepatiënt in het exoskelet weet waar zijn benen zich bevinden. Hij heeft deze feedback nodig omdat hij niet kan voelen en weten waar zijn benen zijn. Er is gekozen voor feedback door middel van vibraties op het lichaam. Hiertoe worden er kleine druksensoren onder de voetzolen geplaatst. Als de piloot zijn voet op de grond plaatst en hiermee druk uitoefent op de sensoren zal hij een vibratie voelen via speciale componenten die op het lichaam geplaatst zijn waar natuurlijk wel gevoel is.
 

Joint ontwerp
Een ander focuspunt voor deze maand was het ontwerpen van de joint van het exoskelet, oftewel het gewricht. Er is vooral veel aandacht besteed aan het zo compact mogelijk maken van het ontwerp. Verder is er een hoge krachtoverbrenging nodig om het exoskelet samen met de piloot te kunnen voortbewegen en te laten opstaan. Om dit te bewerkstelligen is er gekozen voor een Harmonic Drive. Op dit moment wordt er keihard gewerkt om de werktekeningen van het gewricht af te krijgen, zodat de productie van dit onderdeel van start kan gaan!

 
Testen botstructuur
Om er zeker van te zijn dat de botten van het exoskelet sterk genoeg zijn en dus genoeg gewicht kunnen dragen als er daadwerkelijk een persoon in het exoskelet loopt en er veel kracht op de botstructuur wordt uitgeoefend, worden er eerst testen uitgevoerd met behulp van een extern gewicht en twee soorten aluminium botten. Deze twee typen botten omvatten een commercieel geproduceerd bot en een zelf geproduceerd bot. Door hier verschillende gewichten aan te hangen, kan vervolgens worden bepaald hoe solide de botstructuur is en wat het effect van de structuur is op het gewicht dat de botten kunnen dragen.
 
Motor
De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de motor. De motor kan nu aan de hand van rotatie commando’s naar een bepaalde hoek toe draaien. Door meerdere van deze motoren aan elkaar te koppelen zal het exoskelet uiteindelijk een loopbeweging kunnen maken. Daarnaast is er ook gewerkt aan een iets minder zinvolle functie: de motor kan nu ook liedjes zingen door hem op de juiste frequentie van bepaalde noten te laten draaien. De volgende stap zal zijn om de rotatie commando’s via de communicatielijnen, die zich in het exoskelet zullen bevinden, te kunnen versturen zodat alle motoren vanuit één centrale computer kunnen worden aangestuurd.

Input device
Het input device is het systeem dat de piloot in staat stelt het exoskelet daadwerkelijk te besturen. Hiermee kan de piloot aangeven welke handeling hij met het exoskelet wil uitvoeren. Voor extra gebruiksgemak wordt het input device in het handvat van één van de krukken verwerkt en deze zal worden bediend door middel van twee verschillende knoppen. Om de ideale vorm van dit handvat en de ideale plaatsing van de knoppen op het handvat te bepalen, wordt er gebruik gemaakt van verschillende modellen om dit te testen, zowel digitaal als fysiek. Zo is er inmiddels een prototype van het handvat geproduceerd uit plasticine en is er een prototype geprint met behulp van een 3D printer. 

Wist je dat...
... de muren van onze werkplaats afgelopen weekend MARCH blauw geverfd zijn?
... de teamleden van het Software & Control department soms zelf nog denken dat het het Systems & Control department heet?
... je bij ons een digitale taco kan verdienen wanneer je iets goeds gedaan hebt voor het team? Deze delen wij aan elkaar uit als beloning en de tussenstand wordt voortdurend in de gaten gehouden!
Komende maand
Komende maand zullen we officieel de bouwfase van ons exoskelet ingaan. Buiten dat zullen er veel testen uitgevoerd worden om het ontwerp te optimaliseren. Verder zullen we aanwezig zijn bij veel evenementen, waaronder RoboBusiness Europe, de Internationale Robotics Week.

Nieuwsbrief Maart 2017

Nieuwsbrief Maart 2017

*|MC:SUBJECT|*
Tweede piloot
Wij zijn blij u te mogen melden dat ons team vanaf heden versterkt zal worden door een tweede piloot: Ruben de Sain! Zoals u misschien al weet is Claudia, onze eerste piloot, helaas nog niet volledig hersteld van een botbreuk en is zij voorlopig niet in staat om te lopen in een exoskelet. Dit heeft ons doen besluiten een tweede piloot toe te voegen aan ons team. Ruben zal ons dit jaar bijstaan om de MARCH II te realiseren en de zes obstakels van de Cybathlon te trotseren. Hij heeft zelf al veel ervaring met het lopen in zijn eigen exoskelet, namelijk de ReWalk, en hij zal ons dan ook kunnen voorzien van veel nuttige feedback!
Innovation for Health
Op 16 februari waren wij aanwezig bij het Innovation for Health congres dat plaatsvond in het WTC van Rotterdam. Hier hebben we een aantal nuttige nieuwe contacten gelegd en heeft Marise gepitcht over ons project voor extra sponsoring en over onze ideeën voor de toekomst.

 
Critical Minds workshop
Verder hebben we een nuttige workshop gehad van Critical Minds. Zij hebben met ons gekeken naar de langetermijnplanning van ons project en ons geholpen deze planning een stuk overzichtelijker en visueel te maken. Hierdoor zullen wij in staat zijn onze deadlines makkelijker te halen! De dag werd gezamenlijk afgesloten met een gezellige borrel.
Nieuw department
Deze maand is er besloten een zesde department op te richten binnen het team om de efficiëntie te verbeteren, namelijk team frame. Zowel het mechanical als het HMI (Human-Machine Interaction) department zijn deels opgesplitst en zo is team frame gevormd. Dit department zal zich, zoals de naam al zegt, richten op het ontwerp en de bouw van het gehele frame en de fixtures van de MARCH II. 
 
Nieuwe 3D printer
Afgelopen maand hebben wij onze nieuwe 3D printer ontvangen, die we gekregen hebben van Ultimaker. Er is toen meteen begonnen met het printen van de eerste testmodellen van de verschillende onderdelen van het exoskelet. Deze worden vervolgens gebruikt om de onderdelen te testen.

 
Team update
Afgelopen woensdag hadden we een meeting met het hele team. Eerst hebben we met het hele team gegeten in de Dreamhall. Daarna heeft ieder department een gedetailleerde update gegeven van hun vooruitgang en zijn enkele er algemene zaken behandeld. Deze meeting was zeer nuttig en heeft geholpen om te kijken of iedereen nog steeds op dezelfde golflengte zit.
Design Presentatie en Martin van Rijn
Zoals jullie allemaal weten, zal 24 maart onze design presentatie plaatsvinden in het auditorium van de TU Delft. Als het goed is hebben jullie allemaal een uitnodiging ontvangen afgelopen week, maar voor de zekerheid hier nogmaals de link om je aan te melden: http://projectmarch.nl/en/march/design-presentation! Vergeet dit niet te doen, want dit evenement wil je niet missen!
Verder hebben we deze week te horen gekregen dat Martin van Rijn, de Staatssecretaris van Volksgezondheid, ingaat op onze uitnodiging om de design presentatie bij de wonen en hij zal dan ook de opening verzorgen door middel van een korte presentatie!
Wist je dat...
... de TED Talk die onze teammanager gaf tijdens TEDxSittardGeleen inmiddels online staat en te bekijken is op YouTube ?
... er tien verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn binnen ons team?

... we inmiddels de 1500 likes hebben gepasseerd op Facebook?
Komende maand
Deze maand zullen we voornamelijk het design van de MARCH II afronden en de laatste voorbereidingen treffen voor de design presentatie, zodat wij op 24 maart samen met jullie één van de eerste hoogtepunten van dit jaar kunnen beleven! 

Nieuwsbrief Februari 2017

Nieuwsbrief Februari 2017

*|MC:SUBJECT|*

Save the Date
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de datum voor onze design presentatie staat inmiddels vast! Schrijf vrijdag 24 maart alvast groot in de agenda, want op deze datum zullen wij vanaf 20:00 middels een presentatie het nieuwe ontwerp onthullen in het auditorium van de TU Delft. De officiële uitnodiging volgt nog, maar via deze weg willen we jullie alvast van harte uitnodigen om bij onze design presentatie aanwezig te zijn. 
 
TEDxSittardGeleen
Afgelopen vrijdag waren wij met twee teamleden aanwezig bij TEDxSittardGeleen. Onze team manager mocht hier namelijk namens Project MARCH een TED talk geven voor een publiek van 200 man! In totaal kwamen er 22 verschillende sprekers aan het woord, allemaal met hun eigen en zeer inspirerende verhaal. Het thema van deze dag was Be Bright Together, en dat is iets wat we zeker gedaan hebben. Het was een zeer geslaagde dag waarop wij met veel verschillende mensen ideeën hebben kunnen uitwisselen en ons verhaal hebben kunnen doen. Alle talks zijn ook opgenomen, dus houd onze Social Media kanalen in de gaten, want hierop zullen wij de opname van de presentatie van onze team manager binnenkort plaatsen! Op deze manier kan iedereen deze presentatie terugkijken.

 
Testen Feedback Systeem
Inmiddels is er begonnen met het testen van de gekozen concepten voor het feedback systeem dat zich in de krukken bevindt. Met een input device is de piloot in staat het exoskelet te besturen. Vervolgens is een goed feedback systeem nodig, zodat de piloot weet welk been in beweging is en wanneer een stap of actie volledig is afgerond. Op deze manier is het niet meer nodig voor de piloot om de hele tijd naar beneden te kijken, maar is hij of zij in staat om vooruit te kijken tijdens het lopen in het exoskelet. Afgelopen maandag zijn zes teamleden afgereisd naar de Sint Maartenskliniek om de vier concepten te testen met twee verschillende piloten. De uitkomst van deze testen kan vervolgens gebruikt worden een definitieve keuze te maken omtrent het feedback systeem in de krukken.

Globale plaatsing onderdelen
Vrijdag 20 januari is onze partner Spark Design & Innovation weer langsgekomen om mee te denken over het integrale ontwerp van ons exoskelet. Dit keer is er gekeken naar de globale verdeling van de onderdelen die verwerkt moeten worden in het exoskelet en hoe ze het effectiefst geplaatst kunnen worden. Mockups van deze onderdelen werden eerst vervaardigd uit schuim en vervolgens is hiermee gespeeld om te kijken hoe het ontwerp samenkomt als je het fysiek in je handen hebt in plaats van alleen op de computer. 
 
Tentamens
Vorige week en deze week was/is het weer tentamentijd voor de studenten van de TU Delft. Dit betekent dat onze parttimers (en een enkele fulltimer) zich deze twee weken even meer dan normaal hebben moeten focussen op de studie. Wij hopen dat de tentamens bij iedereen goed gegaan zijn en zien ernaar uit om vanaf volgende week weer op volle kracht verder te werken aan Project MARCH.
 
Teamactiviteiten 
Ook deze maand hebben we weer een aantal leuke activiteiten gehad om de teamband te versterken en een goede sfeer in de groep te houden. Zo zijn we met een groot aantal teamleden naar het Oliebollenfeest van Kees gegaan. Kees, de workshop manager, organiseerde op 12 januari voor alle dreamteams een heerlijk diner (inclusief oliebollen en champagne) met afsluitend een erg gezellige borrel.
Verder hebben wij met ons eigen team een ontzettend gezellige avond gehad in het Snookercafé, na met z'n allen gedineerd te hebben in de D:Dreamhall. Hier hebben we onze precisie skills op de proef gesteld tijdens de vele potjes biljart. De één was wellicht net iets beter dan de ander, maar dat mocht de pret zeker niet drukken! Ook dit was weer een geslaagde avond. 
 
Wist je dat...
... wij sinds januari een nieuw fulltime teamlid hebben dat helemaal vanuit Maastricht naar Delft is verhuisd om deel te nemen aan ons project?
... wij binnen de D:Dreamhall bekend staan als het team met de beste lunches?
... wij de grappigste quotes, die gezegd zijn door teamleden, verzamelen en hier vervolgens een "Quote of the Week" uit kiezen die dan uitgeprint in de kantoren wordt opgehangen?
Komende maand
Naast het vele testen met prototypes, zal deze maand in het teken staan van de belangrijkste beslissingen met betrekking tot het ontwerp van het exoskelet. Op deze manier zal het definitieve ontwerp worden voltooid. Ook zullen de uitnodigingen voor de design presentatie de deur uit gaan en zal er hard gewerkt worden aan de invulling van de presentatie zelf.

Nieuwsbrief Januari 2017

Nieuwsbrief Januari 2017

*|MC:SUBJECT|*

Een nieuw jaar
Allereerst willen wij u graag namens alle teamleden van Project MARCH het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Ook wij zijn inmiddels, na een welverdiende vrije week, weer fris van start gegaan in 2017. Wij kijken erg uit naar het komende jaar, waarin wij hopelijk onze doelen met succes zullen behalen. In deze nieuwsbrief stellen wij u graag op de hoogte van wat wij op de valreep van 2016 bereikt hebben als team en van wat er ons in de nabije toekomst te wachten staat!
 
Introductie werkplaats 
Kees van het halbeheer heeft onze teamleden kennis laten maken met de apparatuur die beschikbaar is in de D:Dreamhall. Hiervan zullen wij intensief gebruik gaan maken tijdens de productiefase. Door deze workshop te volgen, zijn enkele teamleden inmiddels bevoegd om deze apparaten ook daadwerkelijk te gebruiken.
 
Eerste belangrijke beslissingen
In de laatste week voor de Kerst zijn de eerste belangrijke beslissingen genomen omtrent het design van het exoskelet. De verschillende technische departments hebben hun concepten gepresenteerd aan elkaar en aan leden van het oude team om waardevolle feedback te ontvangen omtrent de mogelijke concepten voor de gewrichten. Hierna zijn er knopen doorgehakt en zijn de eerste definitieve keuzes gemaakt voor de gewrichten die de basis zullen vormen van ons exoskelet. Ook zijn de strategieën op het gebied van PR, acquisitie en financiën gepresenteerd en besproken. Voor elk van deze onderdelen wordt nu een definitief beleid opgesteld dat zal gelden voor het komende jaar.
 
Social Media
Ook dit jaar zullen wij actief gebruik maken van social media. Wilt u naast de nieuwsbrief ook gedurende de rest van de maand niks missen van Project MARCH? Volg ons dan via onze andere kanalen (Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn). Onderaan deze nieuwsbrief vindt u de links naar onze verschillende social media accounts door op de icoontjes te klikken. 
 
Nieuwe partners
Wij zijn blij om het Stichting Agis Zorginnovatiefonds als nieuwe partner te mogen verwelkomen. Ook hebben de faculteiten Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen en Techniek, Bestuur en Management zich gevoegd tot onze kring van partners. Samen met de rest van onze partners gaan we vol vertrouwen verder met ons project.

 
Teamactiviteiten 
Om de feestdagen in te luiden en de teamband te versterken hebben wij met het team ook enkele teamactiviteiten gehad. Zo hebben wij samen met de andere dreamteams deelgenomen aan de BBQ in de D:Dreamhall, waar medewerkers van de D:Dreamhall tijdens een kookworkshop overheerlijke en in onze ogen Michelinster-waardige gerechten voor ons bereid hebben. Ook hebben wij hier alvast geproost op een succesvol komend jaar.
Daarnaast hebben wij zelf een kerstborrel georganiseerd voor het hele team om de vakantie in te luiden en elkaar alvast een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Hier hebben wij in onze foute kersttruien genoten van oliebollen en glühwein, waarna wij een teamfoto gemaakt hebben voor onze kerstkaart.

 
Wist je dat...
... de paspop die wij gekocht hebben om testen mee te doen Marcha heet en wordt beschouwd als een heus teamlid?
... onze Chief Engineer vaak wat tijd in de keuken doorbrengt om voor het hele team speels pittige sambal te maken? 
... de meiden van het non-tech deparment het bijna altijd koud hebben? 
Komende maand
De komende maand zullen de concepten gedetailleerd worden uitgewerkt en zullen wij definitief de ontwerpfase ingaan. Deze maand zullen er dan ook veel belangrijke keuzes gemaakt worden met betrekking tot het definitieve design en zal de voorbereiding voor de design presentatie starten. Verder zal onze teammanager namens Project MARCH een TED Talk verzorgen op het TEDx evenement in Sittard-Geleen op 27 januari.