Nieuwsbrief Januari 2018

Nieuwsbrief Januari 2018

*|MC:SUBJECT|*
Nieuwsbrief januari
View this email in your browser

Introductie

Beste lezer,

Leuk dat je je weer wilt verdiepen in een aantal updates rondom ons project. Allereerst namens het hele team van MARCH een ontzettend gelukkig en gezond 2018. Ons team heeft inmiddels een vliegende start gemaakt in het nieuwe jaar: Het einde van de designfase komt zelfs al in zicht! Vandaar dat wij deze maand wat extra aandacht zullen besteden aan de technische ontwikkelingen binnen ons project. Maar natuurlijk zullen de gebruikelijke nieuwtjes ook aan het licht komen. Veel leesplezier!

Namens het hele team van Project MARCH,

Robbert de Lange en Magali Ponds

Afgelopen maand

PR Campagne
De afgelopen maand stond alle social media van Project MARCH in het thema van de PR Campagne #WhyMARCH. Hierin vertelde verschillende betrokkenen bij ons project waarom zij geloven in de exoskelet technologie. Gedurende deze zeven weken durende reeks, probeerden wij de exoskelet technologie vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en interesses te belichten. In de afgelopen nieuwsbrief is er natuurlijk al een korte tussentijdse update gegeven van de bijdrages, maar nu de reeks voltooid is willen wij nog een keer een overzicht geven van deze reeks. Wij blikken met trots terug op een aantal zeer waardevolle, unieke en bijzondere items. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ZKH Prins Constantijn, Startup envoy, en Chris Oomen, de CEO van Zorgverzekeraar DSW. Onderstaand vind je een collage van alle bijdragen.
Bijdragen op volgorde v.l.n.r.:
Eiso Vaandrager Oprichter Project MARCH
Karel Luyben Rector Magnificus TU Delft
Ilse van Nes Revalidatiearts Maartenskliniek
Chris Oomen CEO DSW
Ruben de Sain Piloot team MARCH II
Jos Dekkers Voorzitter DON
Prins Constantijn van Oranje
Kenniscafé
Op maandag 18 december, net voor de vakantie, nam Project MARCH deel aan het Kenniscafé in de Balie een initiatief van de De Volkskrant, KNAW, NEMO Sciencelink en De Balie. Deze spreekavond stond in het teken van 'Superhero Science': In hoeverre is de wetenschap in staat de ficitieve superhelden in realiteit na te bootsen? Superhelden zijn een geweldige illustratie van onze technologische vooruitgang. Ons project past natuurlijk goed binnen dit thema en om deze reden was onze PR Manager, Magali Ponds, een van de gastsprekers op deze avond. Benieuwd naar hoe dit ging? De uitzending is terug te kijken via de website van de Balie of via de deze link. (rond 52 min)

Technische Update

Sjaan in de Dreamhall
Op woensdag 6 december kwam Sjaan, onze piloot, langs op de D:DREAMhall om ons feedback te geven en te brainstormen over de keuzes die wij hebben gemaakt voor het ontwerp van het exoskelet. Zo heeft Sjaan samen met Maxine, een Machine Interface Engineer, gekeken naar de optimale positionering van de knopjes op het 'Input Device'. Ook de andere projecten, Joint, Frame en Communication, hebben met Sjaan gezeten om hun ontwerpkeuzes te evalueren en nieuwe ideeën te bedenken. Door middel van deze, minstens maandelijkse sessies, proberen wij co-creatie leidend te laten zijn in ons ontwerpproces. Sjaan is erg enthousiast over hoe het project zich tot nu toe vordert. En ook wij als team zijn ontzettend blij dat wij co-creatie op deze manier het voortouw kunnen laten nemen binnen ons project. Dit was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder het enthousiasme en de input van Sjaan.

Ook op woensdag 3 januari is Sjaan langsgekomen om opnieuw feedback te geven op de keuzes verder in het proces. Zo werden hier ook kwesties, die de vorige sessie geopperd zijn, geëvalueerd en verder geoptimaliseerd. Om een impressie te geven van deze dag, hieronder een aantal foto's.

Komende maand

Crowdfunding
Project MARCH gaat de aankomende maand een crowdfunding campagne beginnen als vervolg op #WhyMARCH. Op woensdag 10 januari gaat de campagne live en vragen wij om een donatie om de gewrichten van het exoskelet (MARCH III) aan te schaffen. Onze Social Media zal dan volledig in het teken staan van deze campagne. Maar dit kunnen wij natuurlijk niet alleen. Wij hebben jullie hulp nodig! Door onze berichten te delen, bereiken wij een groter publiek en maak je daarnaast ook zelf kans op leuke prijzen. Ons doel is €10.000 en om dat te halen zijn alle donaties natuurlijk meer dan welkom. Natuurlijk krijgt iedere donateur een bedankje voor zijn of haar steun! Houd hiervoor onze social media in de gaten! Je kunt de crowdfunding vanaf aanstaande woensdag vinden op de website www.supporttudelft.nl of volg ons op Facebook.
Slot

Kortom, wij kijken weer uit naar een maand vol leuke en belangrijke activiteiten, met als hoogtepunt natuurlijk de crowdfunding. Stapje voor stapje komen we steeds dichter bij het definitieve ontwerp van het exoskelet. Genoeg spannends dus om in de volgende nieuwsbrief op terug te komen. Tot dan!
Copyright © 2017 Project MARCH, All rights reserved.
U ontvangt deze email omdat u zich heeft opgegeven voor de nieuwsbrief, of Project MARCH heeft gevraagd u er een te sturen.

Our mailing address is:
Project MARCH
Stevinweg 1
Delft, Zuid Holland 2628CN
Netherlands
Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp

Nieuwsbrief December 2017

Nieuwsbrief December 2017

*|MC:SUBJECT|*
FOR ENGLISH VERSION SEE BELOW
Nieuwsbrief December
View this email in your browser

Intro

Een nieuwe maand en dus tijd voor weer een update van ons Project. Natuurlijk willen wij aan het einde van het jaar een lopend exoskelet om deel te nemen aan de Cybathlon. Het halen van deze deadline is alleen soms een race tegen de klok. Gelukkig heeft het team van Project MARCH in de afgelopen maand niet stilgezeten. In deze nieuwsbrief zullen we speciaal aandacht besteden aan de technische voortgang. Daarnaast willen wij ook even terugblikken op november, de evenementen maand, wat ons op veel interessante plekken bracht. En tot slot blikken wij vooruit op wat de komende maand, naast een heleboel feestdagen, te bieden heeft. Veel leesplezier!

Robbert de Lange & Magali Ponds

Technical update

De afgelopen maand is ons Technical Department flink bezig geweest met ontwerpen. Wij zitten namelijk in de low level ontwerpfase waar de verschillende projecten in het team overwogen keuzes moeten maken voor de uiteindelijke technische features van het exoskelet. Voorafgaand aan deze fase ging de High Level Concept fase, waarin het team van MARCH in de fuzzy brainstorm gedoken is. Hieruit volgden verschillende concepten waaruit een selectie is gemaakt. Deze selectie van concepten wordt verder uitgewerkt en geselecteerd in de low level concept fase, waar wij nu in zitten. Om deze keuzes te kunnen maken wordt ook het tweede exoskelet van Project MARCH, de MARCH II, onder de loep genomen en wordt er mee getest. Een voorbeeld hiervan zijn de rekstrookjes metingen, die afgelopen maand plaatsvonden. Door rekstrookjes op specifieke plekken op het exoskelet te plaatsen, kunnen gegevens verzameld worden over het krachtenspel en de daaropvolgende materiaalvervormingen van het exoskelet. Met deze gegevens kunnen wij het ontwerp van de MARCH III, ons volgende exoskelet, optimaliseren. De MARCH II zal komende tijd dus wat extra kabels bevatten om informatie in te winnen voor het ontwerpproces.

Langzaam aan komt de kerst er aan, wat betekent dat ook deze conceptfase tot een einde komt. De definitieve ontwerpen van technische onderdelen komen dus steeds dichterbij op de planning en de productie hiervan volgt snel. Het Technical Department voert dus een race tegen de klok om de nodige deadlines te halen, waardoor het ontwerp op tijd af is voor deze volgende stap in ons proces.

Laatste maand

November is de beursmaand en onze kalender stond dan ook goed vol met evenementen, beurzen en presentaties. Om hier een impressie van te geven, hebben wij een selectie van bijzondere evenementen gemaakt en hieronder nader toegelicht.

Congres 'Verder in Beweging'

Op 10 November woonde Project MARCH het congres 'Verder in Beweging' bij. Dit Congres werd georganiseerd door onze partner De Sint-Maartens Kliniek. Binnen dit congres lag de nadruk op het toekomstbeeld voor zorg in houding en beweging. Het dagprogramma was gevuld met lezingen van inspirerende sprekers, zoals Esther Vergeer (professioneel rolstoeltennister), Chris Oomen (CEO DSW) en Jan Terlouw (schrijver). Bij onze stand hebben wij onze visie op dit onderwerp kunnen delen met de bezoekers en de toekomst van deze veelbelovende technologie kunnen bespreken. Het bijwonen van deze dag, bevestigde voor onszelf eens te meer onze motivatie voor ons missie: Het teruggeven van volledige mobiliteit aan mensen met een dwarslaesie door middel van een exoskelet.

Precisiebeurs

Op 15 en 16 november 2017 vond de 17e editie van de succesvolle Precisiebeurs plaats in Veldhoven. Project MARCH was hier twee dagen aanwezig om het nieuwste prototype van het exoskelet te presenteren. Op deze dagen draaide alles om techniek, waardoor wij als technische studenten ons hier natuurlijk helemaal op onze plek voelden. Het was erg leuk met techneuten van verschillende achtergronden dieper in te gaan op de techniek in het exoskelet. Kortom: Het was een zeer geslaagde dag.

Hi-Technology dag ministerie VWS

In week 46 was de eerste editie van de e-Health week. Project MARCH was hier op bezoek bij het ministerie van VWS. Binnen deze week stond dinsdag 14 november in het teken van de hi-technology dag. Hierin werden hi-tech innovaties in de gezondheidszorg geïntroduceerd worden aan beleidsmakers en bestuurders. Een goed voorbeeld van deze technologie is natuurlijk de MARCH. Vandaar dat wij met ons team een korte presentatie gegeven hebben om te vertellen over ons project en onze visie op de bijdrage van deze veelbelovende technologie aan de maatschappij gedeeld. Op deze manier hopen wij ook gehoord te worden in Den Haag en hun ondersteuning te krijgen in het verkrijgen van meer bekendheid van deze technologie.

#WhyMARCH

Drie weken geleden is de nieuwe PR campagne van Project MARCH gestart. In deze zeven weken zullen de Social Media kanalen van Project MARCH in het teken staan van: "Why MARCH?" Hierin geven zeven betrokkenen bij ons Project, elk vanuit hun eigen perspectief, antwoord op de vraag: "Waarom geloof jij in het exoskelet?" Inmiddels is de vierde bijdrage aan deze campagne al online gekomen en is de meerwaarde van het exoskelet vanuit een viertal verschillende invalshoeken beschreven. Zo startte de campagne met Eiso Vaandrager, de oprichter van Project MARCH. Hij werd opgevolgd door Karel Luyben, die als Rector Magnificus van de TU Delft het technisch oogpunt van ons exoskelet vertegenwoordigde. Hierna was Ilse van Nes aan de beurt, revalidatie arts bij de Sint-Maartenskliniek, die het medische oogpunt onder de aandacht bracht. Afgelopen week was de beurt aan Chris Oomen, de CEO van DSW Zorgverzekeraar, die het toekomstbeeld van de exoskelet technologie in de wereld van de zorgverzekeraars toelichtte.

Aankomende maand

DSW Bruggenloop

Naast al het harde werken doet het team ook nog zijn best om fit te blijven. Zondag 10 december gaan zes teamleden van Project MARCH meelopen bij de DSW Bruggenloop. Dit is een wedstrijd waar 15 kilometer moet worden afgelegd met een parcours over zes bruggen in Rotterdam. De teamleden zijn dan ook volop aan het trainen om zo snel mogelijk het parcours af te leggen. De startnummers zijn al bijna binnen, wij hebben er al ontzettend veel zin in!

Feessie van Keessie

December is aangebroken en dat betekent natuurlijk ook dat de feestdagen weer voor de deur staan. In de D:DREAMhall, waar alle Dreamteams van de TU Delft dagelijks zwoegen op hun innovatieve projecten, wordt dit op een hele bijzondere manier gevierd. Het nieuwe jaar wordt namelijk ingeluid met het feessie van Keessie. Kees is de beheerder van de werkplaats in de Dreamhall, die alle studenten in de Dreamhall helpt bij het hanteren van de machines en het produceren van hun onderdelen. Maar Kees doet meer dan dat. Elke dag vrolijkt hij iedereen op met zijn gezang en vlotte babbel en is dus een graag geziene verschijning in de D:DREAMhall. Om het jaar samen net zo vrolijk af te sluiten organiseert Kees jaarlijks zijn eigen oliebollenfeessie, waar alle dreamteams onder het genot van een biertje en een bolletje kunnen terugblikken op het afgelopen jaar. Waarom? Dat kan het beste worden uitgedrukt met Kees' eigen woorden : "Want ik houd van mijn studentjes!"

Tot slot

Zoals hierboven beschreven is, is december weer een boeiende maand waarin wij uit kunnen kijken naar een heleboel leuke activiteiten. Deze spelen zich natuurlijk niet alleen af binnen de Dreamhall, want ook ons team heeft wel een week kerstvakantie verdient. Vandaar dat wij 25 december tot en met 1 januari niet op kantoor en dus ook niet bereikbaar zijn. Maar, niet getreurd, daarna staat er gelukkig wel weer een gloednieuwe nieuwsbrief voor jullie klaar. Voor nu wenst het hele team van Project MARCH u alvast fijne feestdagen en een gelukkig & gezond nieuw jaar en tot de volgende nieuwsbrief!
Copyright © 2017 Project MARCH, All rights reserved.
U ontvangt deze email omdat u zich heeft opgegeven voor de nieuwsbrief, of Project MARCH heeft gevraagd u er een te sturen.

Our mailing address is:
Project MARCH
Stevinweg 1
Delft, Zuid Holland 2628CN
Netherlands
Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp

Nieuwsbrief November 2017

Nieuwsbrief November 2017

*|MC:SUBJECT|*

Introductie

Een nieuwe maand betekent ook weer een nieuwe nieuwsbrief. En dit keer zelfs geschreven door een gloednieuw team. Vorige maand hebben wij onszelf al even kort aan u voorgesteld, maar per november is het stokje definitief aan ons overgedragen. Inmiddels is het derde team van Project MARCH al sinds september aan de slag en de tijd vliegt. Het team heeft gelukkig ook niet stil gezeten. Vandaar dat er weer een goed gevulde nieuwsbrief voor u ligt om u op de hoogte te stellen van alle ontwikkelingen binnen ons project.
Graag nodigen wij u uit een kijkje te nemen in onze afgelopen maand. Veel leesplezier,

Robbert de Lange & Magali Ponds.

Maandverslag

Ontmoet onze Piloot

In week 42 heeft Project MARCH haar derde team gepresenteerd aan familie en vrienden. Hier werd ook onze nieuwe piloot voorgesteld: Sjaan Quirijns. Zij zal de opvolgster zijn van Ruben de Sain, de piloot van MARCH II. Als piloot van Project MARCH is het van groot belang om lichamelijk in topconditie te zijn. Bij Sjaan zit dat gelukkig helemaal goed! Sinds Sjaan op haar 24e gediognosticeerd is met een dwarslaesie na een sportongeluk, is ze niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze maakte kennis met een hele nieuwe sportwereld, waar ze meer dan succesvol in bleek te zijn! Zo deed ze mee aan het WK aangepast roeien, werd ze NK kampioene indoor en beklom ze in een week de Alp d’Huez én de Kautertaler Gletscherstraße in één week. Maar naast sport heeft Sjaan nog een heleboel andere hobby’s. Een filmpje kijken in de bios staat misschien wel op één.
In het dagelijks leven is Sjaan fulltime werkzaam op de Hogeschool Utrecht als functioneel beheerder. Dat ze gewend is om met verschillende doelgroepen te werken komt tijdens dit project heel goed van pas! Project MARCH werkt namelijk aan de hand van het zogeheten co-creation. Hierbij staat de samenwerking tussen het team en de piloot centraal. Aan de hand van feedback van de piloot, dus van Sjaan, passen wij het ontwerp aan om zo tot een zo optimaal mogelijk eindresultaat te komen: Een exoskelet dat gebruiksvriendelijk is in alledaagse praktijk en hopelijk op de lange termijn de rolstoel kan vervangen!
Science for Humanity
Op zondag 15 oktober was Project MARCH aanwezig bij ‘Science for Humanity’. Dit evenement was een bedoeld voor aanstaande bedrijven, organisaties en instellingen om hun technologieën aan zowel professionals als het grote publiek te presenteren. Met behulp van twee ‘Tech-Talks’ en onze stand liet Project MARCH de bezoekers zien wat ons project nou allemaal inhoudt en wat wij hebben weten te bereiken in de afgelopen jaren.
Open dagen Faculteiten IO en EWI
Op vrijdag 20 en maandag 23 oktober vonden de open dagen van de Technische Universiteit Delft plaats. Deze dagen stonden voor de TU Delft natuurlijk in het teken van de werving van toekomstig technisch studenten. Om een mogelijke toepassing van technische studies te illustreren, was Project MARCH vertegenwoordigd op de faculteiten van Industrieel Ontwerpen en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.
D:DREAM Innovation Awards
Vrijdag 27 oktober heeft Project MARCH de eerste prijs in de D:DREAM Innovation Awards in ontvangst genomen. Deze prijs is in het leven geroepen om, naast het winnen van de wedstrijd, ook innovatie onder Dreamteams te belonen en te stimuleren in de toekomst. Door deze prijs te bemachtigen mag Project MARCH zichzelf nu de meest innovatieve onder de Dreamteams in de TU Delft D:DREAMhall noemen. Specifiek met betrekking tot de maatschappelijke impact en bijdrage aan de pionierende exoskelet techniek, heeft Project MARCH het verschil gemaakt. Wij voelen ons vereerd en zijn trots op deze prachtige titel.

Komende maand

Evenementen
In november zal Project MARCH op vele evenementen staan. Onze agenda staat vol met een groot aantal evenementen. Onderstaand is een overzicht te vinden met het programma voor komende maand.

8 november Carrieredag VU Bewegingswetenschappen
9 november Dutch Congress of Rehabilition Medicine (DCRM)
10 november Congres 'Verder in Beweging'
14 november Hi-tech dag ministerie van VWS
15 november Precisiebeurs
16 november Precisiebeurs
18 november Personeelsdag faculteit 3ME TU Delft
23 november Haegsche Lobby
24 november Talentevent
25 november Talentevent

Wij nodigen u uit om ons te bezoeken bij deze evenementen, zodat we al uw vragen persoonlijk kunnen beantwoorden. Voor meer informatie over de evenemten kunt u een kijkje nemen op de website.
Social Media
Per 10 november start onze social media campagne: ‚Why MARCH’ Hierin geven wij elke week het woord aan een nieuwe ambassadeur van het exoskelet in het algemeen en meer specifiek: Project MARCH. Volg ons op Facebook, Instagram, Linked-In en Twitter en houdt onze kanalen in de gaten!

Nieuwsbrief oktober 2017

Nieuwsbrief oktober 2017

*|MC:SUBJECT|*
De laatste loodjes
Afgelopen maand was niet alleen onze laatste maand, maar vooral ook onze belangrijkste maand. We hebben ontzettend veel getraind met Ruben en aan de hand hiervan de MARCH II tot het einde toe geoptimaliseerd om zo helemaal klaar te zijn voor het laatste evenement van ons jaar: de Cybathlon Experience. Hier konden wij onszelf toetsen en daarnaast aan de rest van de wereld laten zien wat wij in één jaar tijd bereikt hebben. En wat zijn wij trots op het eindresultaat! Niet alleen hebben wij ons doel ruimschoots behaald, ook hebben we onze eigen verwachtingen overtroffen. Misschien heeft u onze vlogs gevolgd gedurende de week, misschien ook niet. Hieronder vindt u in ieder geval een compleet overzicht van hoe de week verlopen is, zodat u nog eenmaal, samen met ons, kan nagenieten van een succesvolle en onvergetelijke afsluiting van een fantastisch jaar!
Zondag 1 oktober
Op zondag was het tijd voor de allerlaatste voorbereidingen voor vertrek. Bijna de hele werkplaats werd ingepakt in kratten en dozen en in het busje geladen, zodat we ook in Düsseldorf gewoon door zouden kunnen werken, mocht dit nodig zijn. Nadat ook de MARCH II veilig achterin het busje stond, waren we helemaal klaar om de volgende ochtend te vertrekken!
Vlog 1 - Packing

Maandag 2 oktober
Op maandag was het eindelijk zo ver: het vertrek naar Düsseldorf! Na een voorspoedige autorit, kwamen we in de namiddag aan in ons hostel. Nadat alle spullen waren uitgeladen, was het tijd om de stad te verkennen. Na een geslaagde middag is iedereen op tijd zijn of haar bed ingedoken, omdat we de dag erna vroeg naar de Messe zouden gaan voor onze Tech-check.
Vlog 2 - Departure

Dinsdag 3 oktober
Op dinsdag gingen we voor het allereerst naar de Messe en konden we samen met Ruben alvast het parcours verkennen. Daarnaast hadden we op deze dag onze Tech-check, waarbij we alle onderdelen moesten afleggen om zo te kijken of de MARCH II aan alle veiligheidseisen voldeed. Na wat kleine aanpassingen aan de noodknop en de plaatsing van de kruk op Rubens lichaam tijdens het op- en aflopen van de trap en de helling kwamen wij succesvol door deze check en sloten we de dag af met een veelbelovende training op het parcours.
Vlog 3 - Tech-check

Woensdag 4 oktober
Op woensdag was het dan eindelijk zo ver: onze eerste race dag van de Cybathlon Experience! Bij alle drie de races van deze dag besloten we de helling nog even over te slaan, om zo in ieder geval een goede tijd en een goed puntentotaal neer te kunnen zetten en hier slaagden we zeker in. Aan het eind van de dag hebben we nog even in alle rust de helling en de deur kunnen trainen met Ruben, zodat we goed voorbereid waren op de tweede race dag.
Vlog 4 - First racing day

Donderdag 5 oktober 
Op donderdag hadden we onze tweede race dag en ook deze verliep goed. Om er zeker van te zijn de helling en de deur deze dag wel succesvol te voltooien, besloten we weer om voor drie van de vier obstakels te gaan en hierbij de trap en het ruwe terrein beide een keer over te slaan. Het bleek een goede keuze te zijn om de focus op de helling te leggen, want dit obstakel ging gedurende de dag steeds sneller en dit was veelbelovend voor de derde race dag.
Vlog 5 - Second racing day

Vrijdag 6 oktober
Op vrijdag bleek dat we er goed aan hadden gedaan om onze werkplaats mee naar Düsseldorf te nemen. Om ervoor te zorgen dat we er toch in zouden slagen alle vier de obstakels binnen de tijd af te leggen, besloten we op deze dag een aanpassing te doen aan de MARCH II. Er werd een compleet nieuw input device gemaakt en een nieuw handvat geprint met de 3D printer. We besloten namelijk om het input device van de rechterkruk naar de linkerkruk te verplaatsen, zodat Ruben niet meer onhandig zijn kruk hoefde te verwisselen tijdens de race en hiermee hoopten wij tijd te winnen. Om dit nieuwe input device ook daadwerkelijk op onze laatste race dag te mogen gebruiken, moesten we nog een extra Tech-check doorlopen, welke succesvol werd afgerond.
Vlog 6 - Third racing day

Zaterdag 7 oktober
Zaterdag was onze allerlaatste dag en op deze dag moest het gebeuren: alle obstakels afleggen en dat binnen de 8 minuten van de wedstrijd. Deze dag hadden we niet drie maar vier races op de planning staan. Het nieuwe input device bleek een succes te zijn, want bij de derde race behaalden we ons doel: Ruben legde alle obstakels af met een tijd van 7 minuten en 30 seconden. Net toen wij dachten dat het niet nóg beter kon, bewees Ruben het tegendeel en bij de allerlaatste race overtrof hij al onze verwachtingen: hij legde nogmaals alle vier de obstakels succesvol af én deed dat dit keer zelfs onder de 7 minuten! Hiermee behaalden we ook nog eens de tweede plaats. Wij zijn ontzettend trots op dit resultaat en met een afsluitend diner in Düsseldorf om ons succes te vieren hebben wij een zeer succesvolle week ook zeer succesvol afgesloten! 
Vlog 7 - Last racing day
Meer beeldmateriaal
Gedurende de hele week hebben wij, naast vlogs, uiteraard nog veel meer beeldmateriaal verzameld. Deze kun je vinden op ons Flickr account en uiteraard ook op onze website. Neem vooral een kijkje!

Bedankt!
Na dit succesvolle eindresultaat, waar wij nog lang van zullen nagenieten, is het moment dan toch echt aangebroken waarop wij het stokje definitief doorgeven aan het nieuwe team. Wij kijken terug op een fantastisch jaar, waarin wij ons doel hebben behaald, ontzettend veel hebben geleerd en vooral ook heel veel plezier hebben gehad met elkaar. Graag willen wij jullie bedanken voor al jullie steun en enthousiasme het afgelopen jaar. Daarnaast willen wij jullie vragen Project MARCH vooral te blijven volgen, want dit was natuurlijk pas het begin! Het nieuwe team zal vanaf nu de stijgende lijn voortzetten en wij hebben er alle vertrouwen in dat wij als Project MARCH stap voor stap steeds dichterbij onze overkoepelende visie zullen komen: het teruggeven van volledige mobiliteit aan mensen met een dwarslaesie.
Team 2016-2017
Even kennismaken
Met de Cybathlon achter de rug komt het jaar van team Project MARCH 2016-2017 tot een einde. Dit betekent dat er met het oog op het komende jaar ook weer een nieuw team met achttien enthousiaste studenten is samengesteld.  Deze studenten zullen allemaal een jaar lang hun studie stil zetten en zich fulltime inzetten aan het realiseren van ons doel: Het ontwikkelen en bouwen van een nóg innovatiever en veelzijdiger exoskelet dan de MARCH II. In augustus zijn wij, als nieuwe team, van start gegaan en de tijd vliegt: De eerste negen weken zitten er al op!  Gelukkig is de basis voor een nieuw exoskelet inmiddels gelegd en kijken wij uit naar de rest van dit jaar, waarin wij hopelijk een net zo’n succesvol resultaat neer zullen zetten als onze voorgangers. 
Team 2017-2018

Nieuwsbrief September 2017

Nieuwsbrief September 2017

*|MC:SUBJECT|*
De maand van de onthulling
Vorige week donderdag was het dan eindelijk zo ver: de onthulling van de MARCH II! De afgelopen maand hebben we hier ontzettend veel voorbereidingen voor getroffen om alles perfect te laten verlopen op de dag zelf. Wij kijken terug op een zeer succesvolle dag met een persmoment in de ochtend en een speciale onthulling voor onze partners, familie en vrienden in de avond. Naast de onthulling zijn wij natuurlijk ook doorgegaan met het trainen voor de Cybathlon Experience, die alweer over een maand plaats zal vinden. In deze nieuwsbrief vind je alles wat je wilt weten over de vorderingen van afgelopen maand!
Persmoment
Op donderdag 31 augustus hebben wij eerst de MARCH II onthuld aan de pers tijdens het persmoment dat 's ochtends plaatsvond in de Dreamhall. Hier heeft Ruben de eerste officiële stappen gezet en dit trok veel bekijks bij verschillende media. Ons project heeft hierdoor ontzettend veel media-aandacht gekregen en we zijn zelfs op het achtuurjournaal verschenen! Wij vinden het ontzettend leuk om te zien dat er zo positief gereageerd wordt op ons project en wij zijn erg blij dat we onze visie met een steeds groter publiek kunnen delen. Het grootste gedeelte van alle publicaties rondom onze onthulling zijn te vinden op onze website.
Avond presentatie
In de avond hebben wij onze partners, vrienden en familie persoonlijk uitgenodigd om de onthulling mee te maken. De avond werd geleid door Donald die verteld heeft over ons doel en visie maar ook over de uitdagingen die wij zijn tegengekomen gedurende het jaar. Daarna werd er veel spanning opgebouwd door onderstaande video die ons jaar samenvat, met als geweldig moment dat Ruben aan het eind het podium kwam oplopen in de MARCH II. Dat was het moment dat wij zelf en het publiek kippenvel kreeg. De gehele presentatie is terug te kijken via deze link. De avond werd afgesloten met een borrel waarbij wij onze partners, vrienden en familie uitgebreid gesproken hebben. Al met al was het een geweldige avond waar we met het team ontzettend tevreden op terugkijken en ons nu kunnen klaar maken voor de wedstrijd!
The reveal of the MARCH II
Traplopen
Tijdens de onthulling hebben wij aan de buitenwereld laten zien dat wij in staat zijn om te kunnen lopen in het exoskelet. De laatste maand moeten wij de overige onderdelen trainen. Afgelopen zondag zijn wij naar Nijmegen afgereisd om met Ruben voor het eerst de trap te oefenen. Dit obstakel hebben wij precies nagemaakt aan de hand van de maten van de Cybathlon Experience. Dit was een succes, het ging in één keer goed. In de video zie je dat Ruben de eerste trede op stapt en dat dit redelijk soepel gaat. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, vooral het naar beneden stappen is iets wat nog te snel ging. Dit betekent dat Software&Control weer een verbeterpunt heeft voor de volgende training. De training werd geëvalueerd onder het genot van een hamburger in de McDonald’s. De volgende training zullen wij ook de helling proberen op en af te lopen.
Training - Traplopen
Start nieuw team
Terwijl wij hard bezig zijn met alle voorbereidingen en trainingen voor de Cybathlon Experience, is er sinds 14 augustus een nieuw team gestart, bestaande uit maar liefst 18 enthousiaste full-timers! De afgelopen weken hebben zij Project MARCH beter leren kennen, hun eigen teamstructuur bepaald en een opzet voor hun jaarplanning gemaakt! De komende weken werken zij aan hun High Level Concept. Wij wensen ze dan ook heel veel succes en plezier met de ontwikkelingen van het exoskelet!

Wist je dat...
... de meeste teamleden sinds maandag begonnen zijn aan hun master en dus deze laatste maand naast MARCH ook weer moeten studeren?
... onze onthullingsvideo inmiddels al 15.000 keer bekeken is?

... ongeveer 2 miljoen mensen afgelopen donderdag het item over Project MARCH hebben gezien tijdens het achtuurjournaal van de NOS? Drie dagen lang waren we ook te zien op de voorpagina van de NOS app!
Komende maand
De komende maand zullen we intensief blijven trainen en alle obstakels van de wedstrijd oefenen en deze blijven herhalen tot aan de wedstrijd! Daarnaast zullen we steeds meer taken overdragen aan het nieuwe team, zodat zij na onze wedstrijd definitief het stokje kunnen overnemen.

Nieuwsbrief Augustus 2017

Nieuwsbrief Augustus 2017

*|MC:SUBJECT|*
Een maand vol mijlpalen
Gedurende de maand juli hebben wij allesbehalve stilgezeten en wij kunnen je dan ook vol trots vertellen dat wij ontzettend veel mijlpalen hebben bereikt. Ondanks het feit dat we het definitieve ontwerp van de MARCH II nog even geheim houden tot aan onze onthulling op 31 augustus (hierover later meer), zullen wij jullie in deze nieuwsbrief op de hoogte brengen van onze belangrijkste prestaties van afgelopen maand. 

 
Cybathlon Experience 
Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk al weten zullen wij aan het eind van ons jaar meedoen aan een wedstrijd met Ruben als onze piloot. In deze video leggen Ericka en Marise precies uit wat deze wedstrijd inhoudt en hoe we ons hiervoor voorbereiden!
Assembly
Op donderdag 27 juli was het dan eindelijk zo ver: de assemblage van de MARCH II! Na eerst alle losse onderdelen afzonderlijk in elkaar te hebben gezet, was het tijd om met al deze onderdelen het gehele exoskelet te bouwen. De beelden houden we nog even geheim, maar wij kunnen je zeggen dat ze nog mooier is in het echt!

 
Air gait
Op maandag 31 juli bereikten we een tweede hoogtepunt, namelijk een succesvolle air gait. Dit houdt in dat het exoskelet opgehangen wordt in een daarvoor bedoelde "testing cage" (te zien op de foto) en vervolgens voor het eerst een geprogrammeerde loopbeweging uitvoert in de lucht. Met behulp van de air gait kan vervolgens gecontroleerd worden of alle software en electronica kloppen en of het gehele exoskelet naar behoren functioneert en in staat is de juiste bewegingen uit te voeren. Dit is uiteraard een vereiste voordat er daadwerkelijk iemand in het exoskelet plaats zal gaan nemen. 
Trainingen met teamleden
Om er zeker van te zijn dat het exoskelet ook naar behoren functioneert met iemand erin en dus veilig genoeg is voor Ruben, zijn we eerst begonnen met trainingen waarbij teamleden in het exoskelet gingen. Zo zijn zowel Xander als Gijs beiden succesvol opgestaan met het exoskelet vorige week. Xander en Gijs hebben als enige van het team dezelfde beenlengte als Ruben. Dankzij deze trainingen kon alle software nogmaals grondig gecheckt worden en kon er alvast geoefend worden met situaties die ook tijdens het trainen met Ruben kunnen voorkomen. Op deze manier hebben wij ons alvast goed kunnen voorbereiden.
Eerste training met Ruben
Op dinsdagavond 8 augustus was het dan zo ver: onze eerste training met Ruben! Het was erg spannend om Ruben voor het eerst in ons eigen exoskelet te zien. Hoewel in het begin niet alles meteen verliep volgens plan, zijn we er wel in geslaagd om met Ruben op te staan in de MARCH II. Dit was natuurlijk tot dusver de allergrootste mijlpaal en het betekent tegelijkertijd dat het trainingstraject met Ruben officieel begonnen is. Dit is erg motiverend voor het hele team en wij kijken dan ook ontzettend uit naar alle mijlpalen die nog zullen volgen! 
MARCH around the world
Ondanks dat we gedurende de hele zomervakantie keihard door blijven werken om een fantastisch resultaat neer te kunnen zetten tijdens de Cybathlon Experience, gaat iedereen ook af en aan een weekje op vakantie. Maar ook daar wordt Project MARCH natuurlijk niet vergeten: op dit moment zijn we bezig met een ontzettend leuke "MARCH around the world" fotoserie, welke na de vakantie op onze social media zal verschijnen. 
 
Wist je dat...
... het nieuwe team al vanaf volgende week maandag fulltime zal gaan en dat er dus vanaf dan tot aan onze wedstrijd twee MARCH teams actief zijn?
... wij tijdens de eerste training met Ruben gebruik hebben gemaakt van vier verschillende camera's? Twee om de technische details te filmen voor revisie achteraf, één om mooie foto's te schieten en één om videomateriaal mee op te nemen. 
... er nu al in 12 verschillende landen een foto is gemaakt voor MARCH around the world? Dit zullen er alleen nog maar meer worden!
Komende maand
Zoals al genoemd aan het begin van deze nieuwsbrief zal op donderdag 31 augustus de onthulling van de MARCH II plaatsvinden. Dit is hét moment waarop wij eindelijk naar buiten zullen treden met ons definitieve ontwerp. Tot die tijd zullen we veel bezig zijn met trainen met Ruben en het optimaliseren van het exoskelet. Daarnaast zullen we uiteraard de nodige voorbereidingen treffen voor de onthulling en de Cybathlon Experience, waar afgelopen maand ook al een goed begin voor is gemaakt. Houd vooral onze social media kanalen goed in de gaten!

Nieuwsbrief Juli 2017

Nieuwsbrief Juli 2017

*|MC:SUBJECT|*
Een maand vol productie
Afgelopen maand is van vrijwel alle onderdelen van het exoskelet het definitieve ontwerp vastgesteld en klaargemaakt voor productie. Op dit moment worden deze onderdelen dan ook volop geproduceerd, zowel in-house als bij enkele van onze partners. Het moment waarop het exoskelet ook daadwerkelijk in zijn geheel geassembleerd kan gaan worden, komt dan ook steeds dichterbij! In deze nieuwsbrief lees je meer over onze voortgang.
Cybathlon Experience
Wat ook steeds dichterbij komt is natuurlijk onze eindwedstrijd. Middels deze nieuwsbrief willen we je graag meer vertellen over deze wedstrijd. Dit jaar zal er geen Cybathlon plaatsvinden in Zürich, aangezien deze net als de Olympische Spelen eens in de vier jaar plaatsvindt. Wel zal er een spin-off van de Cybathlon zijn, namelijk de Cybathlon Experience. Deze wedstrijd zal onderdeel zijn van Rehacare, een internationale beurs gefocust op revalidatie en zorg, die in Düsseldorf plaatsvindt van 4 tot en met 7 oktober. Het idee van de Cybathlon Experience is hetzelfde als die van de echte Cybathlon; dit keer zal het parcours echter uit vier obstakels bestaan en zal er ook een nieuw onderdeel zijn ten opzichte van de wedstrijd in Zürich. Wij zijn op het moment bezig met een video waarin wij al deze onderdelen afzonderlijk uitleggen, deze kun je dan ook op zeer korte termijn verwachten voor nog meer uitleg!
Design enkel
Zoals in de vorige nieuwsbrief is verteld, is er vorige maand een nieuw department opgericht dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de enkels van het exoskelet. In zeer korte tijd hebben zij alle stappen van het ontwerpproces doorlopen en is er een ontwerp voor de enkels ontstaan. Het uiteindelijke ontwerp is een rigide enkel met een inlegzool, die speciaal voor Ruben geproduceerd wordt. Ook is er gekozen voor een swappable connector, welke te zien is in de afbeelding. Deze connector vormt de verbinding tussen de enkel en het onderbeen. Hij is, zoals de naam al zegt, swappable (verwisselbaar), waardoor het mogelijk is om verschillende standen uit te proberen.
 
Heupstructuur 
Eén van de onderdelen die op dit moment geproduceerd wordt, is de heupstructuur. Deze maakt deel uit van het frame en is zo ontworpen dat alle steunvlakken van de mens leidend zijn voor de vormbepaling van dit onderdeel. Om deze reden is gekozen voor een driehoekige structuur.
Verder is deze heupstructuur de verbinding tussen beide benen van het exoskelet, waardoor het erg belangrijk is dat dit onderdeel stijf genoeg is. Daarnaast zal dit onderdeel ook het grootste onderdeel zijn dat gefreesd gaat worden. Op de eerste afbeelding is het model van de heupstructuur te zien en in de tweede afbeelding is het blok aluminium te zien waar de vorm uitgehaald wordt. Naast de heupstructuur is ook de rest van het frame, waaronder de boven- en onderbeen botten in productie gegaan.
 
Eerste testen gewricht
Ook hebben de eerste testen met de eerste iteratie van het gewricht plaatsgevonden met betrekking tot position en velocity control. Daarna is het tijd voor het echte werk: het testen van het moment en daarmee de kracht die het gewricht kan leveren. Hiervoor maken we gebruik van dumbells.
Op deze manier kunnen we verschillende gewichten aan de testopstelling hangen en zo precies meten hoeveel moment het gewricht kan leveren. Op het moment dat de tweede en laatste iteratie van het gewricht binnenkomt, zullen we dan in staat zijn om deze op efficiënte wijze te testen. Beeldmateriaal van de allereerste test vind je hier
 
Bekabeling exoskelet
We zijn begonnen met de productie van de kabelboom van het exoskelet, wat inhoudt dat alle verschillende elektronische draden die nodig zijn in het exoskelet worden samengevoegd. Allereerst is de hele kabelboom in CATIA gemodelleerd om te bepalen hoeveel bedrading er precies nodig is. Deze kabelboom wordt nu ook daadwerkelijk gemaakt, zodat deze alleen nog maar aan het exoskelet hoeft worden vastgemaakt zodra alle onderdelen binnen zijn.
MARCH rijsttafel 
Naast al het harde werken is het natuurlijk ook erg belangrijk om teamactiviteiten te blijven doen. Zo hadden we afgelopen vrijdag een groot diner met zowel het vorige, het huidige als het aankomende team van Project MARCH. Enkele teamleden hebben staan zwoegen in de keuken om een heerlijke rijsttafel te bereiden.
Van buikspek tot Indonesische rendang, niets ontbrak tijdens deze culinaire avond. Het was erg leuk om alle drie de MARCH teams bij elkaar te hebben en het was het ideale moment voor iedereen om elkaar te leren kennen en om de rest een uitgebreide update te geven over de voortgang van de MARCH II!
 
Wist je dat...
... de MARCH II meer dan 200 elektrische draden heeft met een totale lengte van meer dan 38 meter?
... onze teammanager speciale houders heeft ontworpen voor onze flyers en onze visitekaartjes en deze vervolgens met de 3D printer heeft geproduceerd? Zo zullen wij voortaan nog beter op evenementen verschijnen!
... er sinds kort elke dag door teamleden gekookt wordt in de Dreamhall, zodat we én gezellig samen kunnen eten én ook na het eten nog werk kunnen verrichten?
Komende maand
Komende maand zullen langzaamaan alle geproduceerde onderdelen binnenkomen en wij hopen succesvol toe te kunnen werken naar de air gait die voor eind juli gepland staat. Verder zullen de meesten van ons zo af en aan een weekje op vakantie gaan, zodat er daarna weer extra hard gewerkt kan worden aan het project!

Nieuwsbrief Juni 2017

Nieuwsbrief Juni 2017

*|MC:SUBJECT|*
Een maand vol vooruitgang
Afgelopen maand hebben wij absoluut niet stil gezeten en dat is te merken! Verschillende onderdelen zijn in productie gegaan en sommige daarvan zijn inmiddels ook daadwerkelijk binnen. Verder vindt er binnen alle departments steeds meer detaillering plaats en begint het exoskelet steeds meer vorm te krijgen. Ook was het afgelopen maand druk met evenementen. In deze extra lange nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van alle vorderingen!
Secrets of Superhero Science
Op woensdag 7 juni tijdens het International Festival of Technology vond het allereerste symposium over superhelden-technologie plaats in het auditorium. Tijdens dit symposium werden hedendaagse technologische ontwikkelingen vergeleken met superhelden-technologieën en werd er aan de hand hiervan gekeken hoe ver we nog van het daadwerkelijk creëren van superkrachten af zijn en hoe wenselijk dit eigenlijk is. Ook wij hebben hier een presentatie gegeven waarin wij de overeenkomsten, maar vooral ook de verschillen tussen ons exoskelet en de iron man suit hebben besproken. Het was een geslaagde en zeer interessante middag!
Alumni Lustrum Event
Op vrijdag 9 juni vond, ter ere van de 175e verjaardag van de TU Delft, het Technology for Life Symposium plaats. Dit symposium was speciaal voor alumni van de TU Delft om hen om de hoogte te brengen van alles wat er op dit moment allemaal speelt. Ook wij kregen hier de kans om ons verhaal te delen met hen, wat erg interessant was! 
 
Naturalis After Dark x TU Delft
Op donderdag 1 juni vond het Naturalis After Dark evenement voor het eerst plaats op locatie, namelijk bij de TU Delft! Dit is een live science talkshow, waarbij verschillende sprekers aan het woord kwamen rondom het thema 'How to save the world with technology'. Ook wij hebben hier deelgenomen aan een kort interview en hebben aan de hand van de MARCH I het publiek laten kennismaken met de technologie omtrent exoskeletten!
Introducing: team ankle
Nu de knie- en heupgewrichten van het exoskelet steeds meer vorm beginnen te krijgen, is het tijd om op het laatste gedeelte van het exoskelet te gaan focussen: de enkels. Om dit te bewerkstelligen is er wederom een nieuw department opgezet, bestaande uit teamleden van het HMI department en het joint department. Zij hebben afgelopen maand de eerste belangrijke keuzes gemaakt en zullen spoedig het ontwerp van de enkels afronden! 
 
Assemblage gewricht
De eerste iteratie van het zelfgemaakte gewrichtsontwerp is vorige week binnengekomen, waarna meteen begonnen is met het samenvoegen van alle losse onderdelen. Dit betekent dat ondertussen ook begonnen is met het testen van dit eerste gewricht. De resultaten hiervan kunnen vervolgens gebruikt worden voor de optimalisatie van de tweede iteratie, welke deze maand in productie zal gaan en de definitieve versie van de gewrichten zal vormen. 
Detaillering frame 
Ook het frame department heeft de afgelopen maand veel voortgang gemaakt. De detaillering van het ontwerp van het frame is volop aan de gang en met behulp van CATIA is het mogelijk al deze details in het ontwerp te verwerken en zo de juiste plaatsing van alle componenten te bepalen. In samenwerking met het Electrical Department worden alle electronica en alle bedrading in het ontwerp verwerkt. Ook de connecties tussen de botten en de gewrichten worden ontworpen. Op deze manier ontstaat er een ontwerp van het exoskelet als geheel. Komende week wordt het definitieve ontwerp van het gehele frame afgerond.

 
Power Distribution Board
Afgelopen week is het Power Distribution Board (PDB) in productie gegaan. De PDB is in staat om verbinding te maken met de batterij van het exoskelet en het vermogen te verdelen over zowel de vier motoren van de gewrichten als de electronica, De PDB heeft ook veiligheidsvoorzieningen zoals een noodknop, die bestuurd kan worden met een externe knop die verbonden is met de PDB. Verder is de PDB uitgerust met meerdere sensoren die het vermogenssysteem monitoren, zoals de temperatuur, het voltage van de batterij en het vermogen dat de motoren gebruiken. Dit is nodig om te checken of het exoskelet naar behoren funtioneert en het geeft ons daarnaast ook waardevolle data tijdens het uitvoeren van handelingen. 
Start programmering looppatronen
Het Software & Control department is inmiddels begonnen met het High-Level concept van de MARCH II. Hieronder vallen de verschillende looppatronen en handelingen die het exoskelet moet kunnen uitvoeren als Ruben erin gaat lopen. Zo zullen zij dus gaan zorgen dat de MARCH II de juiste signalen kan ontvangen en versturen om vervolgens de juist handelingen uit te voeren. 
Input device
Ook het ontwerp van het input device is zo goed als af. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van het Human Machine Interaction department. Het idee is dat de piloot het exoskelet aanstuurt via het handvat van de kruk. Door het input device in de kruk te verwerken, is de piloot te allen tijde in staat het exoskelet veilig te besturen. Daarnaast zie je in het model nog een "groot gat" zitten, die is bedoeld voor het schermpje. Op dit schermpje is duidelijk te zien uit welke handelingen de piloot kan kiezen om uit te voeren, zoals bijvoorbeeld opstaan, de trap oplopen of juist aflopen. Op dit moment wordt er gewerkt aan de software hiervan.

 
Wist je dat...
... we inmiddels al 15.600 Post-its hebben gebruikt ter waarde van €262,48? Dit komt neer op 1.68 eurocent per sticky!
... de motoren in de MARCH II samen een uitgangsvermogen van 8 pk (paardenkracht) hebben? 
... je een motor op kan blazen als je alleen 30% van het maximaal toegestane vermogen erdoorheen laat gaan? Wij niet.

Nieuwsbrief Mei 2017

Nieuwsbrief Mei 2017

*|MC:SUBJECT|*
Documentaire 'Sta Op en Loop'
Gisteravond werd de documentaire 'Sta Op en Loop' uitgezonden op NPO2. In deze documentaire wordt het verhaal verteld van Claudia die met behulp van een exoskelet opnieuw leert lopen en de samenwerking aangaat met het eerste team van Project MARCH om haar droom verder te verwezenlijken. Samen trainen zij voor de Cybathlon, de eerste bionische wereldspelen. Maar ondanks de ambities en de inzet van iedereen blijkt de realiteit weerbarstiger. Desondanks vormt deze enigszins moeizame start de basis voor een veelbelovende toekomst. Mocht je de documentaire gemist hebben, kijk hem dan hier terug! 
 
Pauw
Naar aanleiding van de documentaire was Claudia samen met Nick, de Chief Engineer van het team van vorig jaar, op vrijdag 28 april te gast bij Pauw. Hier spraken zij over de documentaire, exoskeletten in het algemeen en de samenwerking tussen Project MARCH en Claudia. Mocht je het gemist hebben, kijk het fragment dan hier terug. 

 
RoboBusiness Europe
Van 19 tot en met 21 april vond RoboBusiness Europe plaats in het World Forum Den Haag. Dit is één van de grootste internationale robotische beurzen ter wereld. Ook Project MARCH had hier drie dagen lang een stand dankzij RoboValley en hier hebben wij wederom veel mensen kennis kunnen laten maken met ons exoskelet. Zelfs prins Constantijn heeft tijdens dit evenement onze stand bezocht!

 
Start trainingen Ruben
Iets anders waar wij de afgelopen maand mee begonnen zijn is het bouwen van alle zes obstakels die wij aan het eind van het jaar willen overbruggen met behulp van de MARCH II en Ruben als piloot. Inmiddels is de helling helemaal afgemaakt en is dit onderdeel alvast naar Nijmegen gebracht, zodat Ruben ermee kan trainen in zijn ReWalk. Tijdens zijn standaard looproutines kan hij nu dus ook beginnen met het meenemen van de verschillende obstakels om zo alvast gewend te raken aan het parcours. Aangezien Ruben verwacht dat de helling het moeilijkste onderdeel zal zijn, hebben we deze als eerste in Nijmegen geplaatst. De andere onderdelen zullen deze maand worden afgemaakt en vervolgens ook Rubens kant opgaan. 
 
Dwarlaesie Organisatie Nederland
Op 8 april waren we aanwezig tijdens de DON-dag. Dit was een dag vol met workshops en presentaties georganiseerd door de Dwarslaesie Organisatie Nederland in samenwerking met revalidatiecentrum Adelante. Hier hebben we ons exoskelet gepresenteerd aan vele mensen die zelf een dwarslaesie hebben en zij hebben ons geleerd hoe je je voort moet bewegen in een rolstoel, wat niet zo gemakkelijk was als we dachten... Het was heel interessant om zoveel mensen te ontmoeten op wiens leven een exoskelet een grote invloed kan hebben.

PCB Layout Workshop
Onze zelf-ontworpen elektronica is inmiddels een erg complex ontwerp geworden, implementatie is daardoor soms erg moeilijk. Het vergt veel handigheid en ervaring om een PCB fatsoenlijk in te richten met de benodigde componenten. Henk is PCB Layout Lead Engineer bij Sintecs, één van onze partners, die zich specialiseert in layouts en het schakelen van geavanceerde PCBs. Vorige week was hij bij ons op de werkplaats om gedurende een hele dag alle ins en outs te leren van PCB layouting. De vier Electrical Engineers van Project MARCH hebben met veel interesse de wijze woorden opgenomen, deze gaan ons enorm helpen met het inrichten van onze zelf-ontworpen elektronica. 
Wist je dat...
... wij op zondag 7 mei samen met Ruben deel zullen nemen aan de Wings for Life Run in Breda, waarbij al het inschrijfgeld naar dwarslaesie onderzoek zal gaan?
... wij bezig zijn met het uitbreiden van onze nieuwe website? Neem alvast een kijkje!
... wij inmiddels hard bezig zijn met de sollicitaties voor het kernteam van volgend jaar?
Komende maand
Komende maand zullen er veel grote stappen gezet worden in het bouwproces. Zo zijn de gewrichten ondertussen in productie gegaan, is het nu mogelijk de motoren aan te sturen met behulp van één centrale computer en worden de afsteunpunten van het frame met feedback van Ruben geoptimaliseerd. Ook zullen we op teamweekend gaan om de teamspirit hoog te houden.

Nieuwsbrief April 2017

Nieuwsbrief April 2017

*|MC:SUBJECT|*
Design presentatie
Op vrijdag 24 maart was het eindelijk zover: tijdens onze drukbezochte design presentatie hebben wij het nieuwe ontwerp voor het eerst gepresenteerd. Daarnaast was ook de demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn, aanwezig. Hij ging in gesprek met Ruben, onze piloot dit jaar, en dit leidde tot een interessante conversatie over onder andere verzekeringen en het toekomstperspectief van exoskeletten in de zorg. Het was een zeer geslaagde avond en wij willen iedereen bedanken die hierbij aanwezig was. Mocht je het gemist hebben, dan kun je de hele design presentatie hier terugkijken! 

Professoren in de Theater Arena
Op 28 maart waren we met enkele teamleden aanwezig tijdens 'Professoren in de Theater Arena' in Theater de Veste. Tijdens dit evenement gaan drie hoogleraren met elkaar in discussie over een actueel thema in de wetenschap. Ditmaal was het thema 'De bionische mens, van protheses naar upgrades'. Omdat wij als Project MARCH erg goed bij dit thema aansluiten, werden wij uitgenodigd om met de MARCH I hierbij aanwezig te zijn en zelf ook een korte presentatie te geven aan het publiek. Dit was een erg interessante avond, waarbij wij ook zelf nieuwe kennis hebben opgedaan.
 
Feedback systeem
Deze maand is er veel vooruitgang geboekt omtrent het feedback systeem. Het feedback systeem zorgt ervoor dat de dwarslaesiepatiënt in het exoskelet weet waar zijn benen zich bevinden. Hij heeft deze feedback nodig omdat hij niet kan voelen en weten waar zijn benen zijn. Er is gekozen voor feedback door middel van vibraties op het lichaam. Hiertoe worden er kleine druksensoren onder de voetzolen geplaatst. Als de piloot zijn voet op de grond plaatst en hiermee druk uitoefent op de sensoren zal hij een vibratie voelen via speciale componenten die op het lichaam geplaatst zijn waar natuurlijk wel gevoel is.
 

Joint ontwerp
Een ander focuspunt voor deze maand was het ontwerpen van de joint van het exoskelet, oftewel het gewricht. Er is vooral veel aandacht besteed aan het zo compact mogelijk maken van het ontwerp. Verder is er een hoge krachtoverbrenging nodig om het exoskelet samen met de piloot te kunnen voortbewegen en te laten opstaan. Om dit te bewerkstelligen is er gekozen voor een Harmonic Drive. Op dit moment wordt er keihard gewerkt om de werktekeningen van het gewricht af te krijgen, zodat de productie van dit onderdeel van start kan gaan!

 
Testen botstructuur
Om er zeker van te zijn dat de botten van het exoskelet sterk genoeg zijn en dus genoeg gewicht kunnen dragen als er daadwerkelijk een persoon in het exoskelet loopt en er veel kracht op de botstructuur wordt uitgeoefend, worden er eerst testen uitgevoerd met behulp van een extern gewicht en twee soorten aluminium botten. Deze twee typen botten omvatten een commercieel geproduceerd bot en een zelf geproduceerd bot. Door hier verschillende gewichten aan te hangen, kan vervolgens worden bepaald hoe solide de botstructuur is en wat het effect van de structuur is op het gewicht dat de botten kunnen dragen.
 
Motor
De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de motor. De motor kan nu aan de hand van rotatie commando’s naar een bepaalde hoek toe draaien. Door meerdere van deze motoren aan elkaar te koppelen zal het exoskelet uiteindelijk een loopbeweging kunnen maken. Daarnaast is er ook gewerkt aan een iets minder zinvolle functie: de motor kan nu ook liedjes zingen door hem op de juiste frequentie van bepaalde noten te laten draaien. De volgende stap zal zijn om de rotatie commando’s via de communicatielijnen, die zich in het exoskelet zullen bevinden, te kunnen versturen zodat alle motoren vanuit één centrale computer kunnen worden aangestuurd.

Input device
Het input device is het systeem dat de piloot in staat stelt het exoskelet daadwerkelijk te besturen. Hiermee kan de piloot aangeven welke handeling hij met het exoskelet wil uitvoeren. Voor extra gebruiksgemak wordt het input device in het handvat van één van de krukken verwerkt en deze zal worden bediend door middel van twee verschillende knoppen. Om de ideale vorm van dit handvat en de ideale plaatsing van de knoppen op het handvat te bepalen, wordt er gebruik gemaakt van verschillende modellen om dit te testen, zowel digitaal als fysiek. Zo is er inmiddels een prototype van het handvat geproduceerd uit plasticine en is er een prototype geprint met behulp van een 3D printer. 

Wist je dat...
... de muren van onze werkplaats afgelopen weekend MARCH blauw geverfd zijn?
... de teamleden van het Software & Control department soms zelf nog denken dat het het Systems & Control department heet?
... je bij ons een digitale taco kan verdienen wanneer je iets goeds gedaan hebt voor het team? Deze delen wij aan elkaar uit als beloning en de tussenstand wordt voortdurend in de gaten gehouden!
Komende maand
Komende maand zullen we officieel de bouwfase van ons exoskelet ingaan. Buiten dat zullen er veel testen uitgevoerd worden om het ontwerp te optimaliseren. Verder zullen we aanwezig zijn bij veel evenementen, waaronder RoboBusiness Europe, de Internationale Robotics Week.

Nieuwsbrief Maart 2017

Nieuwsbrief Maart 2017

*|MC:SUBJECT|*
Tweede piloot
Wij zijn blij u te mogen melden dat ons team vanaf heden versterkt zal worden door een tweede piloot: Ruben de Sain! Zoals u misschien al weet is Claudia, onze eerste piloot, helaas nog niet volledig hersteld van een botbreuk en is zij voorlopig niet in staat om te lopen in een exoskelet. Dit heeft ons doen besluiten een tweede piloot toe te voegen aan ons team. Ruben zal ons dit jaar bijstaan om de MARCH II te realiseren en de zes obstakels van de Cybathlon te trotseren. Hij heeft zelf al veel ervaring met het lopen in zijn eigen exoskelet, namelijk de ReWalk, en hij zal ons dan ook kunnen voorzien van veel nuttige feedback!
Innovation for Health
Op 16 februari waren wij aanwezig bij het Innovation for Health congres dat plaatsvond in het WTC van Rotterdam. Hier hebben we een aantal nuttige nieuwe contacten gelegd en heeft Marise gepitcht over ons project voor extra sponsoring en over onze ideeën voor de toekomst.

 
Critical Minds workshop
Verder hebben we een nuttige workshop gehad van Critical Minds. Zij hebben met ons gekeken naar de langetermijnplanning van ons project en ons geholpen deze planning een stuk overzichtelijker en visueel te maken. Hierdoor zullen wij in staat zijn onze deadlines makkelijker te halen! De dag werd gezamenlijk afgesloten met een gezellige borrel.
Nieuw department
Deze maand is er besloten een zesde department op te richten binnen het team om de efficiëntie te verbeteren, namelijk team frame. Zowel het mechanical als het HMI (Human-Machine Interaction) department zijn deels opgesplitst en zo is team frame gevormd. Dit department zal zich, zoals de naam al zegt, richten op het ontwerp en de bouw van het gehele frame en de fixtures van de MARCH II. 
 
Nieuwe 3D printer
Afgelopen maand hebben wij onze nieuwe 3D printer ontvangen, die we gekregen hebben van Ultimaker. Er is toen meteen begonnen met het printen van de eerste testmodellen van de verschillende onderdelen van het exoskelet. Deze worden vervolgens gebruikt om de onderdelen te testen.

 
Team update
Afgelopen woensdag hadden we een meeting met het hele team. Eerst hebben we met het hele team gegeten in de Dreamhall. Daarna heeft ieder department een gedetailleerde update gegeven van hun vooruitgang en zijn enkele er algemene zaken behandeld. Deze meeting was zeer nuttig en heeft geholpen om te kijken of iedereen nog steeds op dezelfde golflengte zit.
Design Presentatie en Martin van Rijn
Zoals jullie allemaal weten, zal 24 maart onze design presentatie plaatsvinden in het auditorium van de TU Delft. Als het goed is hebben jullie allemaal een uitnodiging ontvangen afgelopen week, maar voor de zekerheid hier nogmaals de link om je aan te melden: http://projectmarch.nl/en/march/design-presentation! Vergeet dit niet te doen, want dit evenement wil je niet missen!
Verder hebben we deze week te horen gekregen dat Martin van Rijn, de Staatssecretaris van Volksgezondheid, ingaat op onze uitnodiging om de design presentatie bij de wonen en hij zal dan ook de opening verzorgen door middel van een korte presentatie!
Wist je dat...
... de TED Talk die onze teammanager gaf tijdens TEDxSittardGeleen inmiddels online staat en te bekijken is op YouTube ?
... er tien verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn binnen ons team?

... we inmiddels de 1500 likes hebben gepasseerd op Facebook?
Komende maand
Deze maand zullen we voornamelijk het design van de MARCH II afronden en de laatste voorbereidingen treffen voor de design presentatie, zodat wij op 24 maart samen met jullie één van de eerste hoogtepunten van dit jaar kunnen beleven! 

Nieuwsbrief Februari 2017

Nieuwsbrief Februari 2017

*|MC:SUBJECT|*

Save the Date
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de datum voor onze design presentatie staat inmiddels vast! Schrijf vrijdag 24 maart alvast groot in de agenda, want op deze datum zullen wij vanaf 20:00 middels een presentatie het nieuwe ontwerp onthullen in het auditorium van de TU Delft. De officiële uitnodiging volgt nog, maar via deze weg willen we jullie alvast van harte uitnodigen om bij onze design presentatie aanwezig te zijn. 
 
TEDxSittardGeleen
Afgelopen vrijdag waren wij met twee teamleden aanwezig bij TEDxSittardGeleen. Onze team manager mocht hier namelijk namens Project MARCH een TED talk geven voor een publiek van 200 man! In totaal kwamen er 22 verschillende sprekers aan het woord, allemaal met hun eigen en zeer inspirerende verhaal. Het thema van deze dag was Be Bright Together, en dat is iets wat we zeker gedaan hebben. Het was een zeer geslaagde dag waarop wij met veel verschillende mensen ideeën hebben kunnen uitwisselen en ons verhaal hebben kunnen doen. Alle talks zijn ook opgenomen, dus houd onze Social Media kanalen in de gaten, want hierop zullen wij de opname van de presentatie van onze team manager binnenkort plaatsen! Op deze manier kan iedereen deze presentatie terugkijken.

 
Testen Feedback Systeem
Inmiddels is er begonnen met het testen van de gekozen concepten voor het feedback systeem dat zich in de krukken bevindt. Met een input device is de piloot in staat het exoskelet te besturen. Vervolgens is een goed feedback systeem nodig, zodat de piloot weet welk been in beweging is en wanneer een stap of actie volledig is afgerond. Op deze manier is het niet meer nodig voor de piloot om de hele tijd naar beneden te kijken, maar is hij of zij in staat om vooruit te kijken tijdens het lopen in het exoskelet. Afgelopen maandag zijn zes teamleden afgereisd naar de Sint Maartenskliniek om de vier concepten te testen met twee verschillende piloten. De uitkomst van deze testen kan vervolgens gebruikt worden een definitieve keuze te maken omtrent het feedback systeem in de krukken.

Globale plaatsing onderdelen
Vrijdag 20 januari is onze partner Spark Design & Innovation weer langsgekomen om mee te denken over het integrale ontwerp van ons exoskelet. Dit keer is er gekeken naar de globale verdeling van de onderdelen die verwerkt moeten worden in het exoskelet en hoe ze het effectiefst geplaatst kunnen worden. Mockups van deze onderdelen werden eerst vervaardigd uit schuim en vervolgens is hiermee gespeeld om te kijken hoe het ontwerp samenkomt als je het fysiek in je handen hebt in plaats van alleen op de computer. 
 
Tentamens
Vorige week en deze week was/is het weer tentamentijd voor de studenten van de TU Delft. Dit betekent dat onze parttimers (en een enkele fulltimer) zich deze twee weken even meer dan normaal hebben moeten focussen op de studie. Wij hopen dat de tentamens bij iedereen goed gegaan zijn en zien ernaar uit om vanaf volgende week weer op volle kracht verder te werken aan Project MARCH.
 
Teamactiviteiten 
Ook deze maand hebben we weer een aantal leuke activiteiten gehad om de teamband te versterken en een goede sfeer in de groep te houden. Zo zijn we met een groot aantal teamleden naar het Oliebollenfeest van Kees gegaan. Kees, de workshop manager, organiseerde op 12 januari voor alle dreamteams een heerlijk diner (inclusief oliebollen en champagne) met afsluitend een erg gezellige borrel.
Verder hebben wij met ons eigen team een ontzettend gezellige avond gehad in het Snookercafé, na met z'n allen gedineerd te hebben in de D:Dreamhall. Hier hebben we onze precisie skills op de proef gesteld tijdens de vele potjes biljart. De één was wellicht net iets beter dan de ander, maar dat mocht de pret zeker niet drukken! Ook dit was weer een geslaagde avond. 
 
Wist je dat...
... wij sinds januari een nieuw fulltime teamlid hebben dat helemaal vanuit Maastricht naar Delft is verhuisd om deel te nemen aan ons project?
... wij binnen de D:Dreamhall bekend staan als het team met de beste lunches?
... wij de grappigste quotes, die gezegd zijn door teamleden, verzamelen en hier vervolgens een "Quote of the Week" uit kiezen die dan uitgeprint in de kantoren wordt opgehangen?
Komende maand
Naast het vele testen met prototypes, zal deze maand in het teken staan van de belangrijkste beslissingen met betrekking tot het ontwerp van het exoskelet. Op deze manier zal het definitieve ontwerp worden voltooid. Ook zullen de uitnodigingen voor de design presentatie de deur uit gaan en zal er hard gewerkt worden aan de invulling van de presentatie zelf.

Nieuwsbrief Januari 2017

Nieuwsbrief Januari 2017

*|MC:SUBJECT|*

Een nieuw jaar
Allereerst willen wij u graag namens alle teamleden van Project MARCH het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Ook wij zijn inmiddels, na een welverdiende vrije week, weer fris van start gegaan in 2017. Wij kijken erg uit naar het komende jaar, waarin wij hopelijk onze doelen met succes zullen behalen. In deze nieuwsbrief stellen wij u graag op de hoogte van wat wij op de valreep van 2016 bereikt hebben als team en van wat er ons in de nabije toekomst te wachten staat!
 
Introductie werkplaats 
Kees van het halbeheer heeft onze teamleden kennis laten maken met de apparatuur die beschikbaar is in de D:Dreamhall. Hiervan zullen wij intensief gebruik gaan maken tijdens de productiefase. Door deze workshop te volgen, zijn enkele teamleden inmiddels bevoegd om deze apparaten ook daadwerkelijk te gebruiken.
 
Eerste belangrijke beslissingen
In de laatste week voor de Kerst zijn de eerste belangrijke beslissingen genomen omtrent het design van het exoskelet. De verschillende technische departments hebben hun concepten gepresenteerd aan elkaar en aan leden van het oude team om waardevolle feedback te ontvangen omtrent de mogelijke concepten voor de gewrichten. Hierna zijn er knopen doorgehakt en zijn de eerste definitieve keuzes gemaakt voor de gewrichten die de basis zullen vormen van ons exoskelet. Ook zijn de strategieën op het gebied van PR, acquisitie en financiën gepresenteerd en besproken. Voor elk van deze onderdelen wordt nu een definitief beleid opgesteld dat zal gelden voor het komende jaar.
 
Social Media
Ook dit jaar zullen wij actief gebruik maken van social media. Wilt u naast de nieuwsbrief ook gedurende de rest van de maand niks missen van Project MARCH? Volg ons dan via onze andere kanalen (Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn). Onderaan deze nieuwsbrief vindt u de links naar onze verschillende social media accounts door op de icoontjes te klikken. 
 
Nieuwe partners
Wij zijn blij om het Stichting Agis Zorginnovatiefonds als nieuwe partner te mogen verwelkomen. Ook hebben de faculteiten Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen en Techniek, Bestuur en Management zich gevoegd tot onze kring van partners. Samen met de rest van onze partners gaan we vol vertrouwen verder met ons project.

 
Teamactiviteiten 
Om de feestdagen in te luiden en de teamband te versterken hebben wij met het team ook enkele teamactiviteiten gehad. Zo hebben wij samen met de andere dreamteams deelgenomen aan de BBQ in de D:Dreamhall, waar medewerkers van de D:Dreamhall tijdens een kookworkshop overheerlijke en in onze ogen Michelinster-waardige gerechten voor ons bereid hebben. Ook hebben wij hier alvast geproost op een succesvol komend jaar.
Daarnaast hebben wij zelf een kerstborrel georganiseerd voor het hele team om de vakantie in te luiden en elkaar alvast een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Hier hebben wij in onze foute kersttruien genoten van oliebollen en glühwein, waarna wij een teamfoto gemaakt hebben voor onze kerstkaart.

 
Wist je dat...
... de paspop die wij gekocht hebben om testen mee te doen Marcha heet en wordt beschouwd als een heus teamlid?
... onze Chief Engineer vaak wat tijd in de keuken doorbrengt om voor het hele team speels pittige sambal te maken? 
... de meiden van het non-tech deparment het bijna altijd koud hebben? 
Komende maand
De komende maand zullen de concepten gedetailleerd worden uitgewerkt en zullen wij definitief de ontwerpfase ingaan. Deze maand zullen er dan ook veel belangrijke keuzes gemaakt worden met betrekking tot het definitieve design en zal de voorbereiding voor de design presentatie starten. Verder zal onze teammanager namens Project MARCH een TED Talk verzorgen op het TEDx evenement in Sittard-Geleen op 27 januari.