*|MC:SUBJECT|*
Design presentatie
Op vrijdag 24 maart was het eindelijk zover: tijdens onze drukbezochte design presentatie hebben wij het nieuwe ontwerp voor het eerst gepresenteerd. Daarnaast was ook de demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn, aanwezig. Hij ging in gesprek met Ruben, onze piloot dit jaar, en dit leidde tot een interessante conversatie over onder andere verzekeringen en het toekomstperspectief van exoskeletten in de zorg. Het was een zeer geslaagde avond en wij willen iedereen bedanken die hierbij aanwezig was. Mocht je het gemist hebben, dan kun je de hele design presentatie hier terugkijken! 

Professoren in de Theater Arena
Op 28 maart waren we met enkele teamleden aanwezig tijdens 'Professoren in de Theater Arena' in Theater de Veste. Tijdens dit evenement gaan drie hoogleraren met elkaar in discussie over een actueel thema in de wetenschap. Ditmaal was het thema 'De bionische mens, van protheses naar upgrades'. Omdat wij als Project MARCH erg goed bij dit thema aansluiten, werden wij uitgenodigd om met de MARCH I hierbij aanwezig te zijn en zelf ook een korte presentatie te geven aan het publiek. Dit was een erg interessante avond, waarbij wij ook zelf nieuwe kennis hebben opgedaan.
 
Feedback systeem
Deze maand is er veel vooruitgang geboekt omtrent het feedback systeem. Het feedback systeem zorgt ervoor dat de dwarslaesiepatiënt in het exoskelet weet waar zijn benen zich bevinden. Hij heeft deze feedback nodig omdat hij niet kan voelen en weten waar zijn benen zijn. Er is gekozen voor feedback door middel van vibraties op het lichaam. Hiertoe worden er kleine druksensoren onder de voetzolen geplaatst. Als de piloot zijn voet op de grond plaatst en hiermee druk uitoefent op de sensoren zal hij een vibratie voelen via speciale componenten die op het lichaam geplaatst zijn waar natuurlijk wel gevoel is.
 

Joint ontwerp
Een ander focuspunt voor deze maand was het ontwerpen van de joint van het exoskelet, oftewel het gewricht. Er is vooral veel aandacht besteed aan het zo compact mogelijk maken van het ontwerp. Verder is er een hoge krachtoverbrenging nodig om het exoskelet samen met de piloot te kunnen voortbewegen en te laten opstaan. Om dit te bewerkstelligen is er gekozen voor een Harmonic Drive. Op dit moment wordt er keihard gewerkt om de werktekeningen van het gewricht af te krijgen, zodat de productie van dit onderdeel van start kan gaan!

 
Testen botstructuur
Om er zeker van te zijn dat de botten van het exoskelet sterk genoeg zijn en dus genoeg gewicht kunnen dragen als er daadwerkelijk een persoon in het exoskelet loopt en er veel kracht op de botstructuur wordt uitgeoefend, worden er eerst testen uitgevoerd met behulp van een extern gewicht en twee soorten aluminium botten. Deze twee typen botten omvatten een commercieel geproduceerd bot en een zelf geproduceerd bot. Door hier verschillende gewichten aan te hangen, kan vervolgens worden bepaald hoe solide de botstructuur is en wat het effect van de structuur is op het gewicht dat de botten kunnen dragen.
 
Motor
De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de motor. De motor kan nu aan de hand van rotatie commando’s naar een bepaalde hoek toe draaien. Door meerdere van deze motoren aan elkaar te koppelen zal het exoskelet uiteindelijk een loopbeweging kunnen maken. Daarnaast is er ook gewerkt aan een iets minder zinvolle functie: de motor kan nu ook liedjes zingen door hem op de juiste frequentie van bepaalde noten te laten draaien. De volgende stap zal zijn om de rotatie commando’s via de communicatielijnen, die zich in het exoskelet zullen bevinden, te kunnen versturen zodat alle motoren vanuit één centrale computer kunnen worden aangestuurd.

Input device
Het input device is het systeem dat de piloot in staat stelt het exoskelet daadwerkelijk te besturen. Hiermee kan de piloot aangeven welke handeling hij met het exoskelet wil uitvoeren. Voor extra gebruiksgemak wordt het input device in het handvat van één van de krukken verwerkt en deze zal worden bediend door middel van twee verschillende knoppen. Om de ideale vorm van dit handvat en de ideale plaatsing van de knoppen op het handvat te bepalen, wordt er gebruik gemaakt van verschillende modellen om dit te testen, zowel digitaal als fysiek. Zo is er inmiddels een prototype van het handvat geproduceerd uit plasticine en is er een prototype geprint met behulp van een 3D printer. 

Wist je dat...
... de muren van onze werkplaats afgelopen weekend MARCH blauw geverfd zijn?
... de teamleden van het Software & Control department soms zelf nog denken dat het het Systems & Control department heet?
... je bij ons een digitale taco kan verdienen wanneer je iets goeds gedaan hebt voor het team? Deze delen wij aan elkaar uit als beloning en de tussenstand wordt voortdurend in de gaten gehouden!
Komende maand
Komende maand zullen we officieel de bouwfase van ons exoskelet ingaan. Buiten dat zullen er veel testen uitgevoerd worden om het ontwerp te optimaliseren. Verder zullen we aanwezig zijn bij veel evenementen, waaronder RoboBusiness Europe, de Internationale Robotics Week.