orgLogo.imageformat.logo.2074018083.png

Zes obstakels, tien minuten de tijd en slechts één winnaar. Dát is de Cybathlon 2020, georganiseerd door ETH Zürich en gehouden in de SWISS Arena in Kloten, Zwitserland op 2 en 3 mei in 2020. Tijdens dit evenement, wat zichzelf het best laat omschrijven als de Olympische Spelen voor mindervalide mensen wiens beperking deels wordt opgeheven door een technologische ontwikkeling, strijden teams van over de hele wereld voor de eerste plek in één van de zes disciplines.

Deze disciplines zijn een Brain-Computer Interface Race, een Functional Electrical Stimulation Bike Race, een Powered Arm Prosthesis Race, een Powered Leg Prosthesis Race, een Powered Wheelchair Race, en, natuurlijk, een Powered Exoskeleton Race. Deze wedstrijd verschilt ten opzichte van de Cybathlon Experience events – kleine try-out wedstrijden die de progressie van je ontwikkeling meten – waar Project MARCH in voorgaande jaren aan mee heeft gedaan: het is groter, het wordt live uitgezonden op nationale TV én het wordt slechts één keer per vier jaar georganiseerd. Tijdens de Cybathlon 2020 nemen vijftien teams uit twaalf verschillende landen deel aan de Powered Exoskeleten Race om deze te winnen, en uiteraard is Project MARCH hier één van.

images.png

Het toewerken naar de Cybathlon 2020 in plaats van een Cybathlon Experience evenement betekent dat het jaar van het vijfde team van Project MARCH verschilt van de meeste andere jaren: in plaats van een nieuw exoskelet te bouwen focust het team zich op het verbeteren en optimaliseren van het huidige exoskelet. Hierbij wordt het huidige exoskelet, de MARCH IV, omgetoverd tot de MARCH IVc – met de c voor ‘Cybathlon’. Hoewel het feit dat de race plaatsvindt in mei in plaats van september allerlei uitdagingen met zich meebrengt – qua logistiek, techniek en competitie -, motiveert het tevens het team om hun absolute best te doen de Powered Exoskeleton Race te winnen. Omdat al vier jaar wordt toegewerkt naar de Cybathlon 2020 is het ook geen verrassing dat het huidige team veel steun krijgt van oude teamleden. Dit wordt het moment waar iedereen naartoe leeft.

Meer weten over de Cybathlon? Klik hier.