Project MARCH

 
Sjaan Quirijns in MARCH III exoskelet - 2.jpg

Visie

March-4.jpg

Project MARCH is het studententeam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijk en veelzijdig exoskelet, een gemotoriseerd robotisch harnas, dat ingezet kan worden om mensen met een dwarslaesie weer op te laten staan en te laten lopen. Op dit moment is de biomedische technologie omtrent exoskeletten dusdanig onderontwikkeld dat mensen met verlamde of slecht functionerende benen de rest van hun leven gebonden zijn aan een rolstoel. Project MARCH wil hier verandering in brengen!

De visie van Project MARCH is door middel van technologie de kwaliteit van leven van mensen met een dwarslaesie te verbeteren. Project MARCH wil bijdragen aan de toename van bewegingsmogelijkheden door middel van innoveren, co-creëren en het inspireren van anderen. Om dit te verwezenlijken wordt er elk jaar een exoskelet (door)ontwikkeld.
In het dagelijks leven kan een rolstoel namelijk beperkend zijn. Simpele bezigheden, zoals boodschappen doen, traplopen of koken worden vaak uitdagend of zelfs onmogelijk bevonden.
Door het teruggeven van grotere bewegingsvrijheid ondervindt de beperkte niet alleen de praktische voordelen van autonomie zoals zelf gaan en staan waar hij of zij maar wil. Hij of zij is ook in staat op ooghoogte met vrienden en familie te communiceren in plaats van dat er steeds maar op hem of haar ‘neergekeken’ wordt. Bovendien verbetert de gezondheid aanzienlijk. Zo neemt onder andere de kans op trombose af, worden botten sterker, gaat de darmwerking vooruit, verminderen doorligwonden, versterken de spieren en neemt de algehele conditie toe. Het afhankelijk zijn van zorgverleners en -verzekeraars neemt af.


Het team 2019-2020

Project MARCH is een non-profit studententeam bestaande uit 25 studenten van allerlei disciplines en studies, waaronder Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, Technische Bestuurskunde en Klinische Technologie. We bestaan uit studenten van verschillende studiejaren en zetten ons vrijwillig een jaar lang full time in voor het ontwikkelen van een gebruikersvriendelijk en veelzijdig exoskelet. Hiernaast hopen we veel te leren en een steentje bij te kunnen dragen aan de maatschappij.

Project MARCH is een DreamTeam gevestigd in de D:DREAM Hall van de Technische Universiteit Delft. Hier zijn ook andere DreamTeams gevestigd zoals Human Power Team en Ecorunner. Ons team bestaat uit een managementteam (Team Manager, Project Manager, Operations Manager en Chief Engineer), een Non-Tech afdeling (PR, acquisitie en financiën) en een Tech afdeling (zij ontwikkelen en bouwen het daadwerkelijke exoskelet).

Ieder collegejaar wordt een nieuw Project MARCH-team samengesteld dat van september tot en met de zomervakantie een exoskelet (door)ontwikkelt en bouwt. Dit jaar gaan wij doorwerken aan de MARCH IV, het exoskelet dat vorig jaar ontworpen is. Dit wijkt af van voorgaande jaren, waar steeds een nieuwe werd gemaakt. De teams documenteren ontwerpkeuzes, projectvoortgang, de omgang met problemen en alle andere zaken die zich voordoen gedurende het academisch jaar zodat nieuwe teams kunnen voortbouwen op alle kennis en ervaring die reeds is opgedaan. Er wordt veel waarde gehecht aan deze overdracht omdat Project MARCH het belangrijk vindt dat ieder nieuw team zo ver mogelijk kan komen met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologie. Continuïteit is voor ons een belangrijk begrip.

DSC01866.jpg

Project MARCH is een uniek project dat zich op meerdere vlakken onderscheidt zich van andere ontwikkelaars met:

  • De unieke constructie; ieder jaar gaat een nieuw team de uitdaging aan het bestaande prototype te verbeteren. De studenten zetten hiervoor hun studie een jaar stil. Hierdoor blijven de studenten van het project gemotiveerd, scherp en innovatief.

  • De uitdaging aangaan komt overal in terug: de instelling en kwaliteiten van de teamleden, de jaarlijks verbeterde prototypen en de ultieme uitdaging: het nieuwe prototype toetsen in een wedstrijd.

  • Gebruik (eigen) onderzoek. Ieder jaar wordt het exoskelet van het vorig team doorontwikkeld en geoptimaliseerd. Hierbij worden wij ook regelmatig geadviseerd door voorgaande teams bij MARCH, die hun ervaring en kennis over het exoskelet kunnen delen.

  • De focus op innovatie maakt het mogelijk om ons nog meer te richten op gebruikersvriendelijkheid en de fijne motoriek voor dagelijks gebruik. Onze niet-commerciële instelling en jaarlijkse cyclus van het project maakt het mogelijk snel te innoveren.

  • Co-creatie. De samenwerking met zowel de piloot als de Sint Maartenskliniek. Co-creatie is absoluut onmisbaar in de ontwikkeling van het ultieme exoskelet. De piloot en therapeuten kennen als geen ander de behoeften en ervaren in de praktijk wat wel en niet werkt.


Doel

Cybathlon.png

Het doel van Project MARCH 2019-2020 is het winnen van de Cybathlon in mei 2020 door middel van het ontwerpen, produceren en trainen van een exoskelet dat de zes obstakels kan voltooien binnen 10 minuten. De Cybathlon is een wedstrijd voor bionische para-atleten waar commerciële en academische exoskeletten het tegen elkaar opnemen. Verdere informatie over de wedstrijd zelf is te vinden onder het kopje ‘Cybathlon’.

Project MARCH 2019-2020 wil deze wedstrijd in 2020 winnen zodat wij ons exoskelet een jaar lang met recht het beste exoskelet ter wereld mogen noemen. Op deze manier willen wij een stap zetten in de richting van de meerjarige visie van Project MARCH en ons steentje bijdragen aan de ontwikkeling van baanbrekende biomechatronische technologie.


Doelgroep

Foto sjaan MARCH Magazine met exo.jpg

Project MARCH richt zich met het bouwen van het exoskelet op mensen met een complete dwarslaesie. Een dwarslaesie ontstaat door een beschadiging in het ruggenmerg. Deze beschadiging kan verschillende oorzaken hebben, zo bijvoorbeeld een breuk in de rug of nek. In het ruggenmerg lopen allerlei zenuwen vanaf de hersenen naar je stuitje. Deze zenuwen functioneren als belangrijke communicatiekanalen voor je lichaam. Zo spelen ze een cruciale rol bij de aansturing van je spieren en je tastzintuig. Op het moment dat het ruggenmerg beschadigd, kunnen er vanaf deze plek geen signalen meer door de wervelkolom naar beneden uitgewisseld worden. Vanaf de plaats van de beschadiging is deze persoon dus verlamd. Voor ons project is het van groot belang dat de piloot zijn of haar armen volledig kan benutten. Om deze reden richten wij ons op mensen met een dwarslaesie op maximaal borsthoogte.

Bij de diagnostisering van de dwarslaesie wordt er onderscheid gemaakt tussen een complete en een incomplete dwarslaesie. Project MARCH richt zich op de doelgroep van mensen met een complete dwarslaesie, waarbij de beschadiging van het ruggenmerg permanent en dus ongeneeslijk is.


NL | EN