Claudia Horse.jpeg

Claudia Bosch-Commijn

Claudia hield erg veel van paardrijden. Ze was een buitengewoon goede amazone en had zelf ook eigen paarden bij de manege. Ze wijdde een groot gedeelte van haar leven aan de paardensport. Maar twaalf jaar geleden veranderde haar leven voor goed. Ze zei vrijdagmiddag haar collega’s gedag en wenste hun een fijn weekend. Ze ging nog een aantal rondjes rijden op wat jonger paard. Opeens begon het paard te bokken en steigerde zo hoog dat Claudia haar evenwicht verloor en op de grond viel. Terwijl ze in het zand van de paardenbak lag wist ze gelijk: ‘Dit is niet goed’. Ze wist zelfs dat ze nooit meer zou kunnen lopen. Later, in het ziekenhuis, werd het duidelijk dat ze inderdaad haar rug had gebroken. Claudia was nu verlamd van haar onderrug tot aan haar voeten. In die fractie van een seconde dat ze haar evenwicht verloor veranderde haar alledaagse leven tot een leven gebonden aan een rolstoel.

 

 
IMG_1895.JPG

Exoskelet

Elf jaar na haar ongeluk begon Claudia aan een speciaal revalidatieprogramma aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. In dit nieuwe programma werd gebruik gemaakt van een commercieel exoskelet. Het programma duurde tien weken waarin Claudia de kans kreeg om te trainen in het exoskelet, aan het einde van deze periode was ze in staat om met behulp van dit skelet weer te lopen. Helaas moest ze het exoskelet aan het eind van deze periode weer inleveren bij de kliniek, waar de volgende patiënt een kans krijgt om weer te leren lopen. Voor Claudia betekende dit echter wel dat ze op korte termijn niet meer de mogelijkheid zou hebben om te lopen.

 

 

Project MARCH & Claudia

Het eerste team van Project MARCH had in eerste instantie nog geen contact met dwarslaesiepatiënten die namens het team zouden kunnen meedoen aan de Cybathlon. Ze startten een succesvolle samenwerking met de Sint Maartenskliniek en met het bovengenoemde revalidatie als basis en het advies van de fysiotherapeuten vroeg Project MARCH Claudia of zij de piloot wilde zijn. Samen met Claudia begon het team van 2015-2016 met de ontwikkeling van de MARCH I en de trainingen voor de Cybathlon.