*TECHNOLOGY TUESDAY*

Vandaag is het weer de beurt aan team frame. Ook zij hebben veel vooruitgang geboekt en het gehele frame is op moment van schrijven in productie. Wij verwachten alle gefreesde onderdelen, zoals de heupstructuur en de botten, dan ook spoedig te ontvangen. Hierna kan het echt werk eindelijk beginnen: het in elkaar zetten van het gehele exoskelet!

Bij het in elkaar zetten van het frame is het natuurlijk van belang dat alle losse onderdelen goed op elkaar aansluiten en vooral goed aan elkaar vastgemaakt worden, zodat de optimale stijfheid en daarmee de veiligheid van het exoskelet gewaarborgd wordt. Hiervoor maken wij gebruik van speciale verbindingsstuken die perfect op elkaar aansluiten en vastgemaakt wordt met behulp van schroeven. Op de eerste afbeelding is bijvoorbeeld één van de verbindingsstukken van de heupstructuur te zien, die de connectie zal vormen met het bovenbeen. De gehele heupstructuur is te zien op de tweede afbeelding. Om deze vast te maken aan het bovenbeen zal het schroefdraad door de zichtbare gaten gaan, welke op hun beurt weer goed aansluiten op de gaten in het verbindingsstuk van het bovenbeen. Voor deze gaten maken wij gebruik van ‘inserts’ (helicoils). Dit zijn de kleine ronde onderdelen van de derde afbeelding, waarop ook een stuk van een verbindingsstuk te zien is. Dat doen we om ervoor te zorgen dat het schroefdraad van de schroeven die we gebruiken om de verbindingsstukken vast te zetten niet kapot gaat in het aluminium, waarvan het frame gemaakt is. Stalen schroeven zijn namelijk harder en stijver dan het aluminium gat waar de schroef in zit. Als je vervolgens hard gaat trekken aan de bout (dit gebeurt bijvoorbeeld als Ruben aan het lopen is), zal deze schroefdraad langzaamaan kapot trekken. Deze helicoils zorgen ervoor dat het staal van de bout aan het staal van de helicoil gaat trekken, in plaats van aan het aluminium. Op deze manier wordt het schroefdraad aanzienlijk minder belast en kan het beter de krachten verdelen.

Daarnaast gebruiken we voor iedere connectie ook Nordlock locking rings. Deze zorgen ervoor dat bouten niet los kunnen raken door relaxatie van het materiaal of door gewoon trillen. Deze ringen zijn zo ontworpen dat er meer kracht nodig is om ze los te draaien dan wanneer je ze vastdraait.


Op deze manier zijn wij in staat een erg sterk en stijf frame neer te zetten, wat natuurlijk erg belangrijk is om Ruben veilig in het exoskelet te laten lopen als het eenmaal zo ver is!