*TECHNOLOGY TUESDAY*

Dit keer hebben we een speciale Technology Tuesday, namelijk over onze samenwerking met studenten van de Haagse Hogeschool en de door hen ontwikkelde technologie. Omdat wij stukken uit hun eindrapport citeren in onderstaand bericht, is ervoor gekozen voor deze ene keer alleen in het Nederlands te publiceren.

Tijdens het traplopen is het erg belangrijk dat de piloot zijn of haar balans bewaart. Vaak is er juist gebrek aan balans, omdat de gebruikte krukken niet op de gewenste hoogte zijn ingesteld tijdens het traplopen. Een geode oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat de piloot krukken gebruikt die automatisch verstelbaar in lengte zijn. Zeker tijdens de Cybathlon Experience komt het erg goed van pas als de piloot tijdens het laatste obstakel, de trap, zijn of haar krukken kan verstellen voor extra balans en dan het liefst zo snel mogelijk, daar er een tijdslimiet van 8 minuten geldt om alle obstakels te voltooien. 

In samenwerking met studenten werktuigbouwkunde van de Haagse Hogeschool te TU Delft is hiervoor een concept bedacht én uitgewerkt. Deze studenten hebben 7 weken lang in teamverband aan dit project gewerkt, dat bestond uit de volgende opdracht: “Het ontwerpen, bouwen en testen van één kruk die tijdens het gebruik in hoogte aanpasbaar is”. Na eerst verschillende concepten te hebben bedacht, bleven er uiteindelijk drie concepten over: een gasveer, een lineaire actuator en een normale veer. Ondanks dat de voorkeur uit ging naar één van de eerste twee concepten, is er uiteindelijk toch gekozen voor de normale veer, doordat de levertijden van de gasveer en de lineaire actuator te lang bleken te zijn. 

Het concept van de veer is hierna volledig uitgewerkt en vervolgens ook daadwerkelijk geproduceerd als Proof of Concept. In de tweede afbeelding is dit concept visueel weergegeven. Het principe van dit concept is als volgt, zoals beschreven in hun eindrapport: “Met een pen/gat verbinding wordt de kruk op de gewenste stand gezet. Op het in/uitschuifbare gedeelte van de kruk zitten drie gaten waar de pen zich in kan vestigen. De middelste stand is de gewenste loophoogte van de piloot. De pen wordt aangestuurd door een remhendel en kabel. Wanneer de piloot de lengte van de kruk wilt aanpassen wordt de hendel ingedrukt. De pen schuift hierdoor uit, waardoor het mogelijk wordt om de kruk in lengte aan te passen. De kracht voor het uitschuiven komt uit een spiraalveer en voor het inschuiven uit drukkracht, er is ongeveer 49N (± 5kg) aan drukkracht nodig om de kruklengte in te korten”. Dit principe is te zien in de eerste video. 

De werking is als volgt, zoals omschreven in het eindrapport: “Voor het langer maken van de kruk is het de bedoeling dat de piloot terwijl hij de hendel indrukt, tijdelijk geen kracht op te kruk te zetten. Op dat moment schuift de kruk telescopisch uit vanwege de veerconstante. Voor het korter maken van de kruk zal de piloot tijdens het indrukken van de hendel drukkracht moeten leveren op de kruk. De veer zal zich hierdoor gaan krimpen waardoor het mogelijk wordt om de laagste stand te bereiken.” Dit is te zien in het tweede filmpje. In de laatste afbeelding is een close-up van het mechanisme te zien. 

Wij willen Thijmen, Assia, Remt, Rick, Kees en Erik ontzettend bedanken voor hun bijdrage aan ons project en vonden het een erg leuke samenwerking met een veelbelovende uitkomst!