*TECHNOLOGY TUESDAY*

Vandaag is het de beurt aan het Human Machine Interaction department. Zij houden zich vooral bezig met de interactie tussen de piloot en het exoskelet, zoals de naam al aangeeft. Hierdoor zijn zij verantwoordelijk voor het ontwerp van het input device, wat Ruben in staat stelt om het exoskelet veilig te besturen. 

Het idee is dat de piloot het exoskelet aanstuurt via het handvat van de kruk. Om tijdens het lopen in het exoskelet de balans te bewaren, maakt de piloot gebruik van krukken. Door het input device in de kruk te verwerken, is de piloot te allen tijde in staat het exoskelet veilig te besturen. Op de foto is het ontwerp van dit handvat plus input device te zien. Op het handvat zitten twee knoppen waarmee het exoskelet in een bepaalde modus kan worden gezet. Daarnaast zie je in het model nog een "groot gat" zitten, die is bedoeld voor het schermpje. Op dit schermpje is duidelijk te zien uit welke handelingen de piloot kan kiezen om uit te voeren, zoals bijvoorbeeld opstaan, de trap oplopen of juist aflopen. Dit is belangrijk voor de piloot om er zeker van te zijn wat hij het exoskelet laat doen. Op het eerste filmpje zie je dan ook de twee verschillende knoppen waarmee de piloot het exoskelet kan aansturen. Dit is zo ontworpen om extra veiligheid te waarborgen. Verder zie je op het filmpje alle verschillende handelingen die met het exoskelet kunnen worden uitgevoerd. Het Software & Control department is vervolgens verantwoordelijk voor het programmeren van deze handelingen, zodat de piloot ze ook daadwerkelijk uit kan voeren in het exoskelet. 

Op het moment dat de piloot een bepaalde 'state' heeft geactiveerd zal er een signaal naar de master (de centrale computer van het exoskelet) worden gestuurd die dan beslist of de piloot deze handeling ook daadwerkelijk uit kan voeren. Dit is te zien in het tweede filmpje. Dit is gedaan omdat de master alle info heeft van de gewrichten, waardoor deze nauwkeurig kan beslissen of iets mogelijk is of niet. Op het moment dat er iets mis is met het exoskelet dan zal je op het schermpje een error kunnen zien. Ook hierbij ligt de focus op veiligheid voor de gebruiker.